fbpx

Antifa aktivistka tokrat poziva k mirnim protestom – torej priznavajo, da dotedanji niso bili ravno zgled nekonfliktnosti?

Podpornica Antife Iry Day. (Foto: Posnetek zaslona/Facebook)

“Že 24.6. so se, potem ko so nad nas poslali horde debelušnih starčkov in ekipo črnosrajčnih antife, enostavno obrnili in porazgubili po Ljubljani. Povsem jasno je bilo, da z nami niso sposobni obračunati, ne glede na njihove številke. Na njihovo žalost, jih je večina izmed njih precej telesno (in duševno) degeneriranih, tako da so njihove kontaktne sposobnosti vprašljive, zanašajo se pa izključno na številko, ki pa kljub vsemu je velika. Kakorkoli pogledamo, svoj umik nadaljujejo tudi danes – v vseh skupinah so svojim sporočili, da naj se umikajo pred nami in Prešernovim trgom. Tako kot ščurki – ko posije sonce – se poskrijejo v temne kotičke,” so zapisali Rumeni jopiči, ko je podpornica skrajne levičarske skupine Antifa Iry Day zapisala, da se naj izogibajo bližini Prešernovega trga zaradi zasedb “skrajno desnih skupin”, karkoli bi to pomenilo.

Skrajna levičarska organizacija Antifa poziva na mirne proteste. Na družabnih omrežjih se je znašel posnetek podpornice Antife Iry Day, ki v daljšem zapisu razlaga, kako se morajo protestniki na obnašati na petkovih nezakonitih protestov. Tako med drugim zapiše, da v središču Ljubljane na njihovo žalost pričakujejo večjo število pripadnikov in podpornikov rumenih jopičev oziroma “skrajno desničarskih skupin.”

Gibanje Rumenih jopičev je prestrašilo levičarske skrajneže, ki so na prejšnjih protestih izvedli kopico incidentov. Nekajkrat pa so nekateri člani Antife želeli sprožiti fizični konflikt s predstavniki policije, a na srečo policisti niso nasedli. Antifovci pozivajo na mirne proteste, morebitne slabe, nespametne provokacije s strani svojih podpornikov ustavijo, ne bodo provocirali policistov in se umaknili od njih vsaj meter in pol, alkohol na protestih ni zaželen. Ali se bodo njihove besede uresničile, pa bomo videli v petkovih večernih urah. Priporočamo vam tudi, da po koncu uradnega dela protesta pospravite vse odpadke, ki jih ponavadi pustite na prizorišču.

❌❌ Kolesarjat so se usrali ❌❌Že 24.6 so se, potem ko so nad nas poslali horde debelušnih starčkov in ekipo…

Gepostet von Rumeni jopiči am Freitag, 3. Juli 2020

Rumeni jopiči obljubljajo kontrarevolucijo anarhistom in drugim ljubiteljem totalitarističnega bivšega režima
“Mislim, da nas ne bo manj, če pa nas bo manj, pa nas bo zato, ker imamo službe in se ne moremo vsi vedno udeležiti tega protesta, ker nam je služba le prioriteta. Vztrajali pa bomo toliko časa, ker vsak jing ima svoj jang, dokler bo nasprotna stran zatrjevala svoje, bomo tudi mi tam, da pokažemo alternativo,” je v Temi dneva dejal predstavnik Rumenih jopičev Matej, ki je komentiral levičarske politkolesarske mitinge in protiproslavo na dan državnosti, in ki ljudi vabi k udeležbi na današnji dogodek na Prešernovem trgu ob 18.30 uri, da bomo vsi skupaj boljše živeli, in da ne bomo znova zapadli v totalitarizme. Polikolesarski mitingi ob petkih in razne sramotne protiproslave, kjer se odvijajo perverzni prizori in se ponosno razkazuje totalitarna simbolika, peljejo v bedo anarhistične levičarske diktature, katere predokus sta tovarna Rog ali Metelkova. “Seveda, branili bomo vse spomenike, vse praznike, ki simbolizirajo Slovenijo in našo zgodovino,” je še dejal Matej.

Rumeni jopič Matej. (Foto: posnetek zaslona)

Prav zato bo protest potekal na Prešernovem trgu, kjer nameravajo anarhistom odgovarjati na kulturen in dostojen način. Na dogodku, ki so ga organizirali rumeni jopiči, je nekdo iztegnil roko v znak fašističnega pozdrava, nakar ga je nekdo drug opozoril, naj tega ne počne. Iz fotografij je mogoče videti, da je bil moški ves čas z njimi. Na socialnih omrežjih pa je zaokrožilo, da nosijo modna oblačila neonacističnih znamk in da so s sporne napise na svojih oblačilih s fotografij tudi odstranili s pomočjo računalniških programov. Povezave s fašizmom rumeni jopiči javno zanikajo in pravijo, da so oni resnični predstavniki delavskega razreda, petkovi protestniki pa da so zgolj levi privilegiranci, ki napadajo in žalijo slovensko kulturno dediščino, policijo in celo pripadnike častne čete slovenske vojske.

Uradna govornica nezakonitih protestov obljublja spoštljiv odnos do pripadnikov policije
Na petkovih nezakonitih protestih so se dogajali takšni in drugačni incidenti. Videli smo špricanje z vodno pištolo na predstavnike policije, veliko izzivanja s strani protestnikov. V enem izmed slovenskih medijev smo tako lahko prebrali šokantno izpoved dveh policistov, ki teden za tednom skrbita za red na ljubljanskih ulicah. Najbolj ju je prizadelo predvsem zmerjanje s strani protestnikov.

Ena od organizatork nezakonitih protestov, Tjaša Prošek. (Foto: posnetek zaslona/ Facebook)

Zato smo se obrnili na uradno govornico Vseslovenske vstaje naroda Tjašo Prošek, ki jo osrednji mediji predstavljajo kot eno izmed organizatork petkovih nezakonitih protestov. “S Policije ne dobimo niti odgovorov, kaj šele priložnost za konflikt, le nekaj prekrškov, ki jih skupina odvetnikov rešuje pro bono. S policisti na terenu nima namena priti v konflikt nihče od protestnikov, svoje delo v veliki večini opravljajo profesionalno očitnim pritiskom, ki so se dogajali, navkljub. Glede na število pripadnikov Severa, Veteranov vojne za Slovenijo in borčevskih organizacij med protestniki, verjamem, da bi se nam, če ne bi bili na dolžnosti, pridružili številni policisti, saj so le državljani, tako kot vsi ostali,” nam je odgovorila Proškova.

Glede na obljube obeh strani ne bi bilo sploh potrebno, da so danes policisti prisotni na prizorišču. Vendar je po izkušnjah s prejšnjih protestov jasno, da je prihajalo do incidentov prav s strani kolesarjev. Upamo le, da bodo tokrat držali besedo in bo res vse potekalo mirno.

Luka Perš