Opravičevanje revolucionarnega nasilja je, kot če bi v Nemčiji neonacistična skupina opravičevala okupacijski pohod in genocid

(Foto: iStock)

V zadnjih dneh smo lahko v sredstvih družbenega obveščanja prebirali izjavo (in njene povzetke) sveta Zveze združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB. Ne bomo ponavljali vsega, kar je zapisano v tej izjavi, pač pa lahko z obžalovanjem ugotovimo, da ZZB za vrednote NOB še naprej nadaljuje z apologijo komunistične revolucije ter vsiljevanjem enega in edinega pogleda na dogajanje med drugo svetovno vojno in po njej, so zapisali v Krščanskem forumu.

“Še zlasti bode v oči trditev, češ da državljanske vojne pri nas sploh ni bilo, ob tem pa tudi opravičevanje revolucionarnega nasilja, kar je nekaj podobnega, kot če bi v Nemčiji kakšna neonacistična skupina opravičevala okupacijski pohod nacistov ter genocidno uničevanje nedolžnih ljudi v nacističnih taboriščih, ker je bilo to “nujno potrebno”,” opozarjajo v Krščanskem forumu SDS.

“Takšen način argumentacije, kot smo ga lahko zasledili v izjavi ZZB, dejansko pomeni ne samo opravičevanje komunističnih grozodejstev ter zločinov nad nedolžnimi ljudmi, pač pa tudi vnaprejšnjo moralno legitimacijo za morebitne nove zločine na isti ideološki podlagi,” so jasni v Krščanskem forumu SDS. Znano je, da se v Sloveniji znova krepijo skrajne levičarske skupine, ki s svojim diskurzom ne skrivajo želje po vnovičnem prelivanju krvi “razrednih sovražnikom”, s čimer se postavljajo ob bok zloglasni Islamski državi. Krščanski forum SDS pričakuje zlasti od Vlade RS, da se bo javno ogradila od vsebine izjave ZZB in pokazala, da Republika Slovenija vendarle ne temelji na kontinuiteti s totalitarnim sistemom, ki je Slovenkam in Slovencem povzročil toliko gorja.

Poskusi preprečitve koncerta so izraz totalitarne miselnosti tistih, ki bi koncert preprečili – istočasno pa očitajo totalitarizem drugim
V tem kontekstu Krščanski forum SDS opozarja tudi na sprenevedanje v zvezi s koncertom hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona, napovedanega za 20. maj v Mariboru, saj želijo skrajne levičarske skupine ta koncert preprečiti oz. ga prepovedati, češ da poveličuje fašizem in ustaštvo. Takšne in podobne obtožbe pa so predvsem posledica dejstva, da M. P. Thompson v svojih besedilih nastopa “politično nekorektno”.

Ob tem naj omenimo, da so na podoben način levičarske skupine, tudi prek hrbta judovskih skupnosti, želele preprečiti Thompsonov koncert v Nemčiji, vendar je nemška vlada na podlagi prevodov Thompsonovih besedil koncert vseeno dovolila in se ni pustila zmesti zaradi negativne propagande. Kot je znano, Thompson ne bo nastopil na prostem, pač pa v dvorani, ki je v zasebni lasti, zato so poskusi preprečitve koncerta izraz totalitarne miselnosti tistih, ki bi koncert preprečili – istočasno pa očitajo totalitarizem drugim.

Žal je v podobnem tonu kot izjava ZZB napisana tudi izjava aktivistične skupine Puntarji v zvezi s spomenikom pripadnikom protirevolucionarne strani v Grahovem. Naj spomnimo, da je med smrtnimi žrtvami, ki so padle v Grahovem, tudi mladi pesnik France Balantič. Ton izjave prej omenjene skupine pa nakazuje popolno razosebljenje ideološkega nasprotnika, kar ni znamenje civilizacije, pač pa barbarstva. Na takšni podlagi ni mogoče ustvarjati skupne prihodnosti z nekom, ki povsem javno in zavestno odreka celo osnovno dostojanstvo človeškim žrtvam, vključno s pravico do groba.

Če bi hoteli dosledno postopati glede izražanja političnih (totalitarnih) vsebin v popkulturi, potem bi morali biti prepovedani nastopi vseh tistih skupin, ki skozi glasbo poveličujejo komunistično ideologijo in ikonografijo.

J. F.