fbpx

Novinarski ekipi Nove24TV na ribiški barki, ki je plula proti arbitražni meji v Piranskem zalivu, za petami kar štirje policijski čolni!

Štirje policijski čolni so spremljali ribiško barko Silvana Radina, na kateri je bila tudi naša novinarska ekipa. Povsem do arbitražne meje nismo prišli. (foto: Nova24TV),

Vlada Mira Cerarja je šest mesecev po razsodbi arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško napovedala implementacijo sodbe, čeprav se uradni Zagreb o tem niti približno ne želi pogovarjati. Savudrijskim ribičem so hrvaške oblasti celo svetovale, naj še naprej lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu in jim obljubile zaščito. Poznavalci so napovedovali serijo incidentov, saj so že minuli petek hrvaški ribiči v spremstvu hrvaških policistov zapluli v slovensko morje, a so po opozorilu slovenskih organov pregona slovenske vode zapustili. Zadnji v vrsti incidentov, ki bi jih lahko zakuhali naši južni sosedje, se lahko zgodi že v prihodnjih dveh dneh, saj je hrvaški vojni veteran Petar Janjić Tromblon napovedal, da bodo vojni veterani s stotimi ribiškimi ladjami v Piranskem zalivu branili hrvaško ozemlje pred vdorom slovenske policije, če premier Andrej Plenković ne bo ukrepal.

Naj spomnimo. Nekateri slovenski in hrvaški mediji so že pred dnevi poročali, da hrvaška policija svoje ribiče v Piranskem zalivu varuje, slovenska policija pa jih opozarja in zapisuje njihove podatke ter grozi s kaznimi. Prav zato smo želeli tudi sami preveriti, kako je to videti v praksi. Odločili smo se, da dan preživimo na ribiški barki, zato smo se že v zgodnjih jutranjih urah odpravili v koprsko pristanišče. Cilj naše plovbe? Ujeti karseda veliko rib v slovenskih vodah, torej pluti vse do nove arbitražne meje, kot jo je 29. junija lani določilo mednarodno arbitražno sodišče.

Na morje smo se podali z enim izmed najbolj znanih slovenskih ribičev, Silvanom Radinom, ki pa z ulovom ni mogel biti pretirano zadovoljen. Poleg vetrovnega vremena in posledično valovitega morja ga je pri njegovem delu namreč znova oviralo tudi precej policijskih čolnov. Ko smo se namreč približali arbitražni meji, se je proti nam s polno hitrostjo najprej zapodil velik hrvaški policijski čoln, a so ga prestregli slovenski policisti in se dogovorili, da nas pustijo pri miru. Od daleč sta nas sicer opazovala še hrvaški in slovenski policijski čoln, a se noben ni povsem približal. Bržkone zato, ker so hitro opazili, da je na krovu tudi novinarska ekipa.

Bili smo v Piranskem zalivu, kjer smo preverjali, ali Slovenija že izvaja implementacijo sodbe arbitražnega sodišča. (Foto: Nova24TV)

Pred arbitražo slovenski ribiči lovili precej južneje
Za našega sogovornika, ribiča Silvana Radina, se je življenje od začetka arbitraže zelo spremenilo. “Pred arbitražo sem ribe lovil precej južneje od arbitražne meje, to sem počel vsa leta, odkar ribarim,” nam je potožil Radin, ki se sicer z ribolovom ukvarja že več kot 30 let, pred mesecem dni pa se je uradno upokojil, a še vedno preživlja svoje dneve na ribiški barki, saj je njegovo življenje povezano predvsem z morjem.

Radin nam je tudi pojasnil, zakaj stalno spremstvo policijskih čolnov zanj pomeni slabši ulov. “Ves čas se moram ukvarjati s tem, da ne zadanem kakšnega policijskega čolna. V preteklosti so prihajali povsem blizu moje barke, bal sem se, da mi ne bodo pretrgali kakšne mreže v morju, saj bi mi lahko barko nenadoma sunkovito obrnilo za 180 stopinj. Lahko bi prišlo do velike nesreče,” navaja.

Silvano Radin se z ribištvom ukvarja že več kot 30 let. (foto: Nova24TV)

Komična bližnja srečanja s hrvaškimi policisti
Kakšna pa je najslabša izkušnja, ki jo ima s hrvaškimi policisti? “Kakšne pretirano slave sicer ne, imam bolj komične izkušnje. Večkrat so želeli z menoj komunicirati kar z barke, pa se jih zaradi hrupa motorja moje barke tako ali tako ni nič slišalo. Drugič so se delali, da me snemajo s kamero, čeprav se je lepo videlo, da je objektiv kamere pokrit,” Radin priznava, da ga policisti na morju pogosto tudi zabavajo.

Kot nam je še povedal, je bila arbitraža za slovenske ribiče sicer izjemno slaba odločitev, za kar pa je kriva že vlada Boruta Pahorja. Z bilateralnimi pogovori bi lahko dosegli bistveno več, a se Cerarjevi raje šopirijo in skušajo vsiliti svojo voljo sosedom. Brez uspeha, kot smo videli sami. “Gre za šopirjenje z obeh strani. Kot da bi gledali peskovnik za odrasle,” policiste na morju opisuje Radin. Po njegovih besedah bi morali politiki iz ene in druge strani spoštovati zgodovinske pravice, ki so jih imeli eni in drugi ribiči, ker so na tem področju lovili ribe. “In mislim, da si tega morja ne more lastiti niti Ljubljana niti Zagreb, temveč ribiči, ki so na tem območju lovili od vekomaj!”

Z morja smo se po opravljenem delu na kopno vrnili še pravi čas, tik pred dežjem. Videli smo dovolj; v Piranskem zalivu se še vedno ne ve, kdo plača, pili pa bi vsi. Brez dialoga, kot že nekaj dni opozarjata nekdanji zunanji minister v času prve Janševe vlade Dimitrij Rupel in evropski poslanec Milan Zver, rešitve ne bo mogoče doseči. Vse ostalo je zgolj poceni in škodljivo nabiranje političnih točk.

Luka Svetina