Arjan Pregl, Janez Pogorelec in kolaps politične funkcije

Arjan Pregl in Janez Pogorelec (Foto: FB, STA)

Slovenski slikar Arjan Pregl, izjemno aktivni komentator slovenskega političnega dogajanja na Twitterju in Facebooku, se je obregnil ob čivk Janeza Pogorelca, v katerem ta trdi, da “smo vsi del judovsko krščanske civilizacije” in da je “žalostno, da levičarji niso ponosni na svoje korenine, da se sramujejo svoje rase, naroda, itn.”. Pregl ga je označil za primer nekoga, ki se ga v javnosti predstavlja kot “zmernega desničarja”, v resnici pa je, kot naj bi se videlo iz njegovega čivka, “rasist”.

Arjan Pregl je sicer vsaj za zdaj, v smislu neke hierarhije politične relevantnosti, obskurna figura na levici, vendar je to nepomembno, ker smo že bili priča, da se je “nove obraze” naredilo iz še obskurnejših likov, njega pa odlikuje solidna verbalna inteligenca in nenehno zapletanje v verbalne konflikte z vsem, kar desno – čivkaškega leze in gre. Janez Pogorelec sodi med tiste NSI – jevce ali bivše NSI – jevce, ki so se v preteklosti pogosto zapletali v konflikte z največjo slovensko stranko “desno od Stalina” (z SDS – om in Janšo) in njenim predsednikom, ki ju Pregl pogosto imenuje “fašistična” in “skrajno desničarska”. Zato mu je težko očitati, da je “janšist”, kar v slovenskem real – političnem prostoru, v očeh ljudi kot je Pregl, velja za “skrajno desnico”.

Preglov odziv na Pogorelčev čivk je paradigmatičen primer, zato ga tudi objavljamo, vsega, kar je s percepcijo dialektike levo – desno v Sloveniji narobe. Kako zelo se je Overtonovo okno “zataknilo” na skrajni levici, da celo prav zares zmerni, povsem “boomerski” desničar, če mu sploh tako lahko rečemo, Janez Pogorelec, lahko z malo retorične solate, ki so je ljudje z relativno visoko verbalno inteligenco, ki je taka po navadi zaradi branja Mladine in Guardiana, sposobni, obvelja za “skrajnega desničarja” in “rasista”. Treba se je zavedati, da Pregl ni “najneumnejši na levici”, čeprav kot na avtopilotu ponavlja ideje drugih “svečenikov v levi katedrali”, pa se lahko iz njegovega odziva o levici naučimo veliko.

Preglov odziv na Pogorelčev čivk (Foto: posnetek zaslona)

1. Solidna verbalna inteligenca jim omogoča neukemu očesu težko razpoznavno obračanje besed in njihovih pomenov. Tako je lahko Pregl iz tega, da je Pogorelec trdil, da se levičarji sramujejo svoje rase, izpeljal, da Pogorelec na svojo raso bodisi nesmiselno (“To je kot bi bil ponosen na svoje lase…”) bodisi “toksično” (“Rasizem”) ponosen.

2. Še najponižnejše desničarje, kar Pogorelec, uporabljajoč ameriški neologizem (judovsko krščanska civilizacija), ki ga pred letom 45 nihče v Evropi ni uporabljal in je očitno odraz “bele krivde zaradi Hitlerja” hlapčevanja (kar je precej značilno za “boomersko” in “postboomersko” populacijo, zato tudi Pogorelca imenujem “boomer”), očitno je, slej ali prej proglasijo za “rasiste” in jim odvzamejo “dostojanstvo”, po katerem omenjeni izjemno hrepenijo.

3. Levica ne samo, da ne mara “skrajne desnice”, levica, katere danes povprečni predstavnik Pregl je, ne dovoljuje desnice nasploh. To je kolaps politične funkcije in v bistvu smo lahko izjemno zaskrbljeni, ker političnega prostora več ni.

Aleš Ernecl