fbpx

Avstrija prenehala s sprejemanjem migrantov, zavrnitev podelitve pooblastil Slovenski vojski bi bila veleizdaja!

Fotografija je simbolična (Foto: epa)

Avstrija in po vsej verjetnosti tudi Nemčija sta zaradi epidemije novega koronavirusa popolnoma prenehali sprejemati prosilce za azil. Sloveniji v tem primeru grozi resna nevarnost, da postane migrantski žep, poslanec Branko Grims pa je že opozoril, da bi bilo zavračanje podelitve pooblastil vojski v takšnih razmerah veleizdaja. Deportacije iz Avstrije so zaradi kolapsa letalskega prometa sicer omejene, prve okužbe pa že beležijo tudi v migrantskih centrih!

Kot poroča Kronen Zeitung, bo Avstrija zaradi zajezitve širjenja novega koronavirusa popolnoma prepovedala vstop prosilcem za azil, če ti ne bodo opremljeni z zdravniškim potrdilom. Zaradi izbruha novega koronavirusa je število prošenj za azil že upadlo za približno dve tretjini. Kot je pojasnil minister za notranje zadeve Karl Nehammer, so bile v februarju vložene 1.104 takšne prošnje oziroma povprečno 38 na dan, zdaj pa je to število upadlo na približno 10 prošenj dnevno.

Zavrnitev podelitve pooblastil Slovenski vojski bi bila veleizdaja
Na dogajanje se je odzval poslanec Slovenske demokratske stranke mag. Branko Grims, ki je na družbenem omrežju Twitter opozoril: “Avstrija (in Nemčija?) od danes ne sprejema več vlog za azil. Slovenija je s tem skrajno izpostavljena. Kdor je za hrbtom ljudi sprejemal Marakeš in v sedanjih razmerah zavrača podelitev pooblastil Slovenski vojski za obrambo meje, je storil veleizdajo!”

Deportacije omejene, prve okužbe pa že beležijo v migrantskih centrih
Deportacij oz. repatriacij Avstrijci sicer niso prekinili, so pa zmanjšali njihov obseg zaradi kolapsa letalskega prometa. V migrantskem centru Traiskirchen s 600 migranti so sicer že zabeležili prvo okužbo z novim koronavirusom, oblasti pa so hitro ukrepale s karanteno.

Rok Krajnc