Radikalni muslimani so se očitno urili v Dolu pri Ljubljani

Ljubljana kot glavno mesto ima kar nekaj potencialnih tarč (foto: Nova24TV/M. G.).

Čeprav slovenske oblasti in policija informacije zanikajo in trdijo, da nimajo dokazov, da bi se v Sloveniji urili pripadniki skrajne Islamske države, Avstrijci pri teh informacijah vztrajajo. Teroristi so iz Avstrije v Slovenijo potovali v konvoju treh vozil. Namenjeni so bili očitno v Dol pri Ljubljani, kjer se je srečala salafistična organizacija, katere člani so bili džihadistični borci v Siriji. Da v EU in v Sloveniji obstajajo majhni tabori islamskih skrajnežev, potrjuje tudi Europol. 

Čeprav sta tako policija kot tudi Karl Erjavec zanikala, da bi se v Sloveniji urili borci Islamske države, Avstrijci pri tem vztrajajo in v medijih poročajo, da do teh dogodkov res prihaja. Kot v današnji izdaji navaja Die Presse, so 19. aprila 2014 islamski skrajneži prečkali Avstrijo v konvoju treh vozil, namenjeni pa so bili v Slovenijo.

Na 24ur so poročali, da so se v Dolu pri Ljubljani srečali radikalni džihadisti, ki so povezani s samo vodjo Islamske države Al Baghdadijem. Kočo je najelo Društvo za promocijo islamske kulture v Sloveniji El-Iman pod pretvezo “otroške rojstnodnevne zabave”, katere se je udeležilo okoli 70 ljudi. Upravnik koče je informacijo potrdil – muslimani naj bi se tam srečali celo večkrat, vendar nazadnje leta 2014.

Iz avstrijskih prisluhov pa so med drugim razvidne besede: “Tam je orožje, lahko streljaš.” Eden od islamistov iz Gradca pa je po vrnitvi v Avstrijo dejal: “Tam je bil dovoz blokiran in dostop omogočen le povabljenim. Bili so tudi Makedonci in Turki. Tam so bile puške, orožje, lahko si tudi streljal.”

Avtrijski medij sicer ni navajal Dola pri Ljubljani, je pa opisoval športni center v gozdu okoli 10 kilometrov vzhodno od centra Ljubljane. Na dan srečanja naj bi omenjen objekt za srečanje najela salafistična organizacija, v katero so bili včlanjeni vsaj trije džihadistični borci iz Sirije. Poleg ideoloških izobraževanj je bil zbor odprt tudi za udeležence iz drugih držav, tam pa naj bi imeli tudi trening z orožjem in usposabljanje streljanja.

Karl Erjavec v Odmevih: ”Jaz lahko odgovorno trdim, da takih centrov v Sloveniji ni, vsaj po poročanju naših varnostnih služb.”

Die Presse: Europol je neformalno potrdil, da so taki tabori tudi v Sloveniji
Da obstajajo manjša taborišča islamskih skrajnežev znotraj Evropske unije, pa potrjuje tudi Europol, ki ocenjuje poročila vseh evropskih tajnih služb. Pri tem opozarja, da se v Evropski uniji in državah Balkana formirajo manjši tabori, kjer trenirajo islamski skrajneži. Čeprav Europol ni želel navajati specifičnih krajev, pa Die Presse poroča, da jim je neformalno potrdil, da se taki tabori pojavljajo tudi v Sloveniji.

M. G.