fbpx

Beograd leta 1988? Ne, to je Kontičevo Velenje, ki se je ustavilo v svinčenih časih …

Foto: Nova24TV

Nekdanje Titovo Velenje očitno kar ne more iz okov ujetosti v svojo komunistično preteklost. Za slednje vseskozi skrbi predvsem tamkajšnji župan Bojan Kontič, ki se zavestno trudi za to, da celotna občina Velenje postaja vedno bolj jugonostalgična. Poleg ohranjanja komunističnega videza kraja k temu zagotovo pripomorejo koncerti različnih balkanskih turbofolk zvezd ter dogodki s preživeto komunistično vsebino. K udeležbi na omenjenih dogodkih vseskozi pozivajo reklamni plakati po vsem Velenju. 

Občina Velenje se pod vodstvom tamkajšnjega župana Bojana Kontiča spreminja v pravi jugonostalgični otok sredi Slovenije. S pomočjo občinske zveze borcev namreč Kontič vseskozi skrbi za to, da Velenje ne izgubi videza prave komunistične trdnjave. V mestu tako na primer najdemo Rdečo dvorano, največji spomenik Josipa Broza Tita v Sloveniji ter kip Edvarda Kardelja. Ob že omenjenem se številnim drugim spomenikom dodajajo rdeče zvezde, ki so tudi v številnih logotipih tamkajšnjih kavarn. V Velenju je na primer mogoče tudi poskusiti sladoled Titovo Velenje ter se odpraviti na pionirski pohod po Titovem Velenju.

K ohranjanju komunistične doktrine kraja veliko pripomorejo tudi dogodki s preživeto komunistično vsebino, na katerih je tudi v 21. stoletju na vsakem koraku možno videti totalitarni simbol rdeče zvezde. Med omenjenimi dogodki velja omeniti koncert Nosil bom rdečo zvezdo, ki ga je 9. maja 2019 v Domu kulture Velenje organizirala Svetlana Makarovič, znana predvsem po svojih vulgarizmih ter nestrpnosti do vseh, ki se ne strinjajo z njenimi radikalnimi levičarskimi idejami. Na omenjenem dogodku seveda ni manjkalo jugonostalgikov, ki se podobno kot Makarovičeva nikakor ne morejo sprijazniti z osamosvojitvijo Slovenije in s slovenskimi nacionalnimi simboli.

Foto: Nova24TV

Namesto da bi krepil slovensko nacionalno zavest, Kontič vseskozi odločno skrbi tudi za ohranjanje jugoslovanske identitete Velenja, ki je že samo po sebi znano po številnih priseljencih z območja nekdanje skupne države. V mestu se nenehno vrstijo koncerti različnih turbofolk zvezd s celotnega Balkana. Najaktualnejši tovrstni koncert se je zgodil 18. maja 2019, ko je v Rdeči dvorani nastopila srbska turbofolk pevka Dragana Mirković z gostom Robertom Bijelićem. V tednih pred omenjenim dogodkom je bilo Velenje, kot se po Kontičevo spodobi, seveda popolnoma preplavljeno z reklamnimi plakati, ki so vabili na ta koncert.

Foto: Facebook/DK

Žalostno je torej, da Velenje stremi v povsem napačno, totalitarno smer, namesto da bi sledilo evropski poti. Slednje bi bilo edino pravilno, sploh glede na to, da je Slovenija že 15 let polnopravna država članica Evropske unije, v kateri varovanje človekovih pravic, ki jih je komunizem vztrajno kratil, predstavlja eno glavnih vrednot.

Foto: YouTube

M. D.