fbpx

Beovićeva v Temi dneva: “Če želimo zmanjšati število bolnikov s covidom-19 in zagotoviti ustrezno obravnavo, so ukrepi nujni”

Bojana Beović (Foto: STA)

Rast okužb se ne umirja. Ob rekordnem številu testiranj je bilo v sredo potrjeno tudi rekordno število potrjenih okužb. Visok je tudi pozitiven delež potivnih primerov, od 6215 opravljenih testiranj je bilo namreč pozitivnih 1663, kar je 26,8 odstotkov vseh brisov. Narašča tudi število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. Po zadnjih podatkih se v slovenskih bolnišnicah zdravi 357 ljudi, kar je 24 več kot dan pred tem. Po mnenju vodje svetovalne skupine za covid-19 Bojane Beović je v tem trenutku ključno, da se izvedejo strožji omejevalni ukrepi, ki bi se lahko hitreje tudi omilili, saj so razmere v zdravstvu resne. “Smiselno je, da čim ukrepi primejo, da se krivulja sprosti, ukrepe sprostimo in še potem nekaj časa živimo bolj sproščeno in potem spet uvedemo ukrepe,” je povedala in še obrazložila, da bi se lahko do pomladi zgodilo večkratno krajše zapiranje za uspešno obvladovanje epidemije in obolelih. 

Odločitev o ponovnem zaprtju po besedah vodje svetovalne komisije za covid-19 Bojane Beović ni bilo težko sprejeti, saj trenutni podatki o naraščanju števila obolelih in tistih, ki potrebujejo hospitalizacijo ali pa zdravljenje na intenzivnem oddelku, skokovito narašča. Pravi, da so projekcije več različnih modelov tako pesimistične, da je v bistvu komurkoli, ki to vidi jasno, da so ukrepi nujni, če želimo zaščititi svoje zdravje. “Torej če želimo zmanjšati število bolnikov s covid-19 in tudi zagotoviti ustrezno obravnavo vseh drugih, ki nujno potrebujejo zdravstveno obravnavo, so ukrepi nujni,” je poudarila Beovićeva, ki pravi, da je razumevanje vlade in tudi posameznih ministrov v trenutni situaciji tako rekoč popolno.

Popolno zaprtje za teden dni, bi lahko prineslo učinkovitost in zmanjšanje števila bolnikov v bolnišnici. “Lahko se nam zgodi, vsi upamo, da bodo učinkoviti že vsi ukrepi, ki so bili sprejeti te zadnje dni. Ampak seveda na to, da bomo lahko ocenili učinkovitost teh ukrepov moramo počakati nekje dobrih deset dni,” je še obrazložila. Seveda, če bi nove ukrepe uvajali šele takrat, bi to bilo bistveno prepozno, če bi se to zgodilo, učinka teh ukrepov sploh ne bi bilo. “Zato se nam vsem zdi smiselno, da se sprejmejo sedaj še strožji ukrepi in, ki bodo pokazali svoj učinek spet približno čez enajst ali 14 dni v tem oknu,” je še poudarila.

Če se zgodi, da bodo prijeli obstoječi ukrepi, se potem lahko odločamo za sproščanje ukrepov, če pa ne, bo pa realna možnost, da bodo ti ukrepi v veljavi 14 dni, ker je to inkubacijska doba. V tem času zbolijo vsi okuženi, ko se ukrep sprejme. Glede na to, koliko časa pa je posamezna oseba še kužna, to je recimo dest dni pri večini, je pa najbrž smiselno pričakovati, da bo potrebno ukrepe vzdrževati približno štiri tedne. “Ampak v tem času če bodo ukrepi res temeljiti in podobni tistim spomladi, pa vendarle mislimo, da bomo obrnili krivuljo navzdol. Za razliko od situacije spomladi, to pot ne razmišljamo, da bi odpirali počasi,” je še dejala. Spomladi so mislili, da bomo lahko okužbe vzdrževali povsem pod kontrolo, sedaj nam je jasno, da se s tem virusom seveda na normalen način ne da živeti. To so izkušnje, ki jih nismo doživeli samo v Sloveniji, ampak povsod po svetu.

Tokratni plan je sprostiti ukrepe in jih ponovno uvesti ob slabši epidemiološki sliki

“Smiselno je, da čim ukrepi primejo, da se krivulja sprosti, ukrepe sprostimo in še potem nekaj časa živimo bolj sproščeno in potem spet uvedemo ukrepe,” je obrazložila tokratni načrt stroke in še obrazloži, da se lahko ukrepi sprejmejo nekajkrat do naslednje pomladi, s tem pa bodo poskusili uspeti vzdrževati zdravstveni del in ostale dejavnosti v nekem ravnotežju. Ukrep omejitve gibanja med občinami se ji zdi smiseln, kajti le tako lahko omejimo gibanje in obiskovanje, saj je ravno to cilj, da se ljudje čim manj srečujemo in obiskujemo iz različnih sredin, kamor bi lahko prenesli virus. “Kot veste so te omejitve gibanja, kadar jih uvedejo še bistveno bolj radikalne, sedaj se v nekaterih evropskih državah uvajajo bolj radikalne omejitve gibanja. Spomladi je kar velik del držav imelo prepoved zapuščanja svojih bivališč. Pri nas so bili ti ukrepi še sorazmerno blagi, saj smo bili le omejeni na občine z nekaterimi izjemami,” je še obrazložila.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović (Foto: Nova24TV)

Seveda tukaj velja premisliti, ali je bolj smiselno omejiti na občine in dovoliti izjeme in s tem zmanjšati gibanje. Po njihovih izkušnjah je to bilo učinkovito ali pa z manj izjemami omejiti gibanje na regije. Na vsak način pa je želja vseh prebivalcev Slovenije, da ta epidemični val res omejimo. Tisto kar je tukaj pomembno je, da so ukrepi, ki jih sprejmemo res učinkoviti. Najslabše bi bilo, da bi sprejeli ukrepe s številnimi izjemami, blage ukrepe, ki bi vsekakor določene dejavnosti prizadele, učinka pa ne bi bilo. Zato je smiselno iti v res učinkovite ukrepe in jih čimprej sprostiti. “To bo za vse dejavnosti edini prijazen in sprejemljiv način,” je obrazložila.

Krivulja števila okuženih (Vir: Vlada RS)

Glede naraščanja števila okuženih, gre za zakonitosti eksponentne krivulje. Najprej so bile te številke majhne, nato pa so relativno naraščale po krivulji. Sedaj pa smo prišli na tako rekoč navpični del eksponetne krivulje, kjer je naraščanje hitrejše. V bistvu naraščajo številke po nekem načrtu, po teh modelih, ki jih imamo sedaj izdelane tudi že za Slovenijo. “To v bistvu ni nepričakovano, ko smo enkrat okužbo razširili tako kot smo jo, so te številke pričakovane, seveda za to nimamo ukrepov, ki bi jih zmanjšali, same od sebe se ne bodo zmanjšale,” je obrazložila Beovićeva.

Visoko število okužb posledično pomeni tudi več hospitaliziranih

“To seveda pomeni velik priliv v bolnišnico, če potrebuje bolnišnico deset odstotkov vseh dokazano okuženih, potem bo prišlo čez nekaj dni v bolnišnico naenkrat 170 bolnikov s covidom-19, kar je ogromna številka,” obrazloži zakaj so ukrepi nujni. Praviloma so v bolnišnico sprejeti tisti, ki so res hudo bolni, ki potrebujejo kisik in potrebujejo nujno bolnišnično obravnavo, ki jih ni možno obravnavati doma. Tudi če je ta številka polovico manjša, je še vedno ogromna, zato jih to naraščanje zelo skrbi.

Okuženi zdravniki bodo seveda kužni. Tisti, ki imajo blago bolezen, bodo ostali doma približno deset dni, potem se bodo vrnili na delo. Če bodo sedaj v prvih 14 dneh do neke mere omejili tudi zdravstveno dejavnost, bodo lahko tudi vse te stike zdravstvenega kadra z obolelimi, tiste, ki pričakujejo da bodo zboleli izločili iz procesa in na ta način prekinili to verigo okužb do katerih je prišlo v bolnišnicah in nekaterih drugih zdravstvenih zavodih. “Pričakujemo da se bodo zdravniki in medicinske sestre po preboleli bolezni večinoma lahko vrnili na delo. Bistveno pa je, da prekinemo to širjenje okužbe naprej,” je še na koncu povedala.

Sara Rančigaj