fbpx

Bizarno: Erjavec po več kot tednu dni ne ve, kaj sta pri nas delala hrvaška policista.

Hrvaški policisti. Foto: STA

Več kot teden dni je minilo, od kar so slovenski policisti prijeli dva oborožena hrvaška policista kar 600 metrov globoko na slovenskem ozemlju. Erjavec pa še vedno ne ve, kaj sta fanta tam počela.

Za reševanje tega primera je namreč pristojno zunanje ministrstvo, so sporočili s policije, saj primer obravnavajo kot mejni incident. Prav pri Erjavčevih pa o nadaljnjih postopkih in morebitnih sankcijah molčijo.

Prav tako molčijo Hrvati, ki do danes niso odgovorili na vprašanje o tem, kaj sta hrvaška policista počela na našem ozemlju.

Res pa je, da so Hrvati pri tovrstnih preiskavah znani po svoji počasnosti. Spomnimo. Ko so se naši fantje meni nič tebi nič leta 1998 nenadoma znašli na hrvaški strani meje in so jih zajeli njihovi pristojni organi, so Hrvatje potrebovali kar tri leta, da so preiskali slovenski obveščevalni kombi in nam ga potem le vrnili.

Zmedena fanta, ki sta se na meji bojda izgubila, pa sta tudi dobila svoje. Kar leto dni zapora, pogojno celo tri, prav tako pa nista smela počitnikovati na Hrvaškem celih pet let, kar je bilo verjetno najhuje.

Našima fantoma ni pomagalo niti to, da je bil tedaj na čelu obrambnega ministrstva Tit Turnšek, danes bolj poznan kot bojevit partizan oz. predsednik borčevske organizacije. Kaj hočemo, tudi pod partizanskimi poveljniki so se borci kdaj pa kdaj izgubili.

17. člen Zakona o nadzoru državne meje določa, da se mejni incidenti rešujejo:
–       z dogovorom varnostnih organov obeh držav,
–       po diplomatski poti,
–       z delom mešanih komisij, določenih z mednarodno pogodbo.

Na Ministrstvo za zunanje zadeve RS smo v sredo poslali vprašanja o nadaljnjem postopku in morebitnih sankcijah. Na naša vprašanja ne odgovarjajo.

Nedavni spori glede žičnate ograje
Ni pa bil to niti prvi niti zadnji spor s sosedi Hrvati. Zgodovina slovensko-hrvaških obmejnih sporov je že precej bogata. Najbolj svež konflikt se je odvijal sredi novembra, ko so slovenski policisti na meji začeli postavljati žičnato ograjo, Hrvati pa so Sloveniji poslali diplomatsko noto, saj naj bi bil del žice postavljen na hrvaškem ozemlju. Ob tem so zagrozili, da bodo žico – če Slovenija tega ne stori – odstranili sami. A so se potem strasti delno le umirile in nam dragocene žice le niso hiteli krasti.

Preberite tudi: Hrvaška že tretjič poziva Slovenijo: Odstranite bodečo žico na meji

 

A. D., U. U.