fbpx

Bizarno: Medtem ko Slovenija blesti na OI 2020, Delov vojni dopisnik Uroš Esih iz leta 1945 poroča o zmagi nad fašisti

Politični aktivist Uroš Esih se ni proslavil s svojim tvitom o košarki.

Zmaga slovenske košarkarske reprezentance na tretji tekmi svojega premiernega nastopa na poletnih olimpijskih igrah proti Španiji je na noge dvignila celotno slovensko javnost. Svoje navdušenje so na socialnih omrežjih delili tudi glasbeniki, športniki, politiki in novinarji. “Ekipa je EKIPA. Fantastična končnica. Čestitkeeee,” je evforično čivknil predsednik vlade Janez Janša in poudaril pomen kolektivnosti na poti do uspeha. Zelo nervozno je zaključek tekme očitno spremljal tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je zapisal: Uf, nekaj za hitro srce, srčne čestitke slovenskim košarkarjem, bravo.” Nad zmagami Slovenije na igrah v Tokiu se navdušuje tudi predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon: Zmaga Slovenije! Bravo fantje. Vse čestitke! Fantastična predstava.”

Seveda evforije in ponosa niso skrivali niti slovenski novinarji. Bojan Požar je poudaril, da je tekma proti Španiji dokazala, da resda imamo Luko Dončića, bržkone ta hip najboljšega košarkarja na svetu, a da imamo tudi košarkarsko ekipo – Slovenijo. Kaj si misli o komentarju Dnevnikovega urednika Darijana Koširja, je na Twitterju nazorno pokazal tudi Planetov odgovorni urednik Mirko Mayer: “Svetovni prvaki Španci premagani s temi Čančarji, Blažiči, Prepeliči, Murići in Dimci. Luka Dončić je bil ustavljen, a mi smo močni in vsestranski. Neuničljivi. Stroj. Četrtfinale prihajamo, polfinale prihajamo, finale …”

In medtem ko je Slovenija spremljala tekmo med Španijo in Slovenijo na OI 2020, je Delov in Večerov novinarski aktivist Uroš Esih z dopustovanja na Hrvaškem spremljal zaključek druge svetovne vojne leta 1945: “Kakšna zmaga! Pa kakšna borba! Slovenija je v skupini suvereno premagala države, ki so jih zaznamovali fašistični režimi.”

Da košarkarske reprezentance Japonske, Argentine in Španije nimajo prav nič z dogajanjem v drugi svetovni vojni, ko so v omenjenih državah vladali fašistični režimi, je skušal Urošu Esihu dopovedati celo nesojeni mandatar Koalicije ustavnega loka, radikalni levičarski ekonomist Jože P. Damijan, a se Esih, ki se je več kot očitno “zaplezal”, ni dal prepričati o nasprotnem in je trmasto vztrajal pri svojem.

Dialog med Jožetom P. Damijanom in Urošem Esihom, ki pa Delovega novinarja, ki dopustuje na Hrvaškem, ni prepričal o nasprotnem. foto: Twitter.

Esih je jezo sprožil med večino uporabnikov Twitterja. Njegov čivk so sicer všečkali nekateri predstavniki politične levice, denimo poslanec SD Jani Prednik in nekdanji državni sekretar, Jan Škoberne, prav tako iz SD, generalno pa so bili v svojih čivkih uporabniki kritični, češ naj ne meša politike in športa in da omenjene košarkarske reprezentance nimajo nobene zveze z nečim, kar se je dogajalo pred 75 leti.

Če smo malce hudomušni, vojni dopisnik Uroš Esih bo imel o čem pisati v naslednjih dneh, saj je naslednji sovrag na poti Slovenije – nihče drug kot Nemčija.

T. F.