fbpx

Bizarno! Ministrstvo za notranje zadeve za migrante nabavlja celo kondome na davkoplačevalske stroške!

V teh dneh je poslanec SDS dr. Vinko Gorenak na svojem blogu objavil informacijo, da je ministrstvo za notranje zadeve v začetku januarja objavilo javno naročilo, v katerem med drugim išče ponudnika za 1.350 kondomov, ki jih bodo razdelili med migrante. “Okvirne količine za higienske pripomočke so: šampon (550.000 kosov), britvice za enkratno uporabo (450.000 kosov), kondomi (1.350 kosov), različne otroške plenice (62.000 kosov), ščipalci za nohte (600 kosov), glavniki (600 kosov) in damski vložki (3.000 kosov),” je zapisal Gorenak.

Slednji je še zapisal, da ne pristaja na takšna naročila. “Ne danes, ne jutri in nikoli ne bom pristal. Konec koncev, kdo pa plačuje kondome, šampone, ščipalce za nohte in še kaj tistim našim ljudem, ki so 40 let trdo garali za tekočimi trakovi in imajo danes 440 evrov pokojnine? Nihče! Oblastniki, nehajte se torej sprenevedati. In vprašanje za vse državljane: Kdaj vam bo prekipelo in boste odšli na ulice?” se sprašuje nekdanji notranji minister v Janševi vladi.

Takšne informacije ponavadi ne pridejo v javnost
Naj ob tem spomnimo, da so informacije o javnih naročilih ponavadi manj zanimive za javnost, saj praviloma mediji o njih ne poročajo, ne glede na to, da so na spletni strani objavljeni vsi podatki o njih. Vendar so te spletne strani težko dostopne, uporabnik interneta pa se mora kar dobro znajti, da pride do teh podatkov. Razpis o higienskih pripomočkih je sicer mogoče najti tukaj, objavljen pa je bil 11. januarja letos. Rok za prijavo na razpis se izteče jutri (16. februarja), ob 15. uri. Iz razpisne dokumentacije je nadalje razvidno, da ministrstvo za notranje zadeve išče dobavitelje higienskih potrebščin, obutve (športne copate in natikači) ter tekstilnih izdelkov in oblačil. V to so seveda zajeti različni deli oblačil, od spodnjega perila, nogavic, hlač, puloverjev, pa vse do ostalih tekstilnih izdelkov (kuhinjske krpe, brisače, rjuhe …). Med higienskimi pripomočki pa so zajeti splošni higienski pripomočki, plenice za otroke in tudi kondomi. Natančnejša specifikacija blaga, ki naj bi ga vlada na davkoplačevalske stroške (!) kupila za azilante, je sicer našteta v dokumentu, ki je dostopen tukaj.

Kakorkoli že, jasno je, da se Gorenak informacije, ki jo je zapisal na blogu, ni izmislil, ampak je žal resnična in zgolj nadgrajuje to, kar že vemo – da bo mesečni strošek na migranta, ki bo dobil azil, znašal dva tisoč evrov, kar bomo seveda plačali davkoplačevalci. Že pred časom so v javnosti zaokrožile informacije, da naj bi vlada za migrante priskrbela dobro opremljena stanovanja. Seveda opremljena z vsemi dobrinami, za katere moramo državljani garati, mnogi pa si jih ne morejo privoščiti.

Vendar ni skrb vzbujajoč samo tovrsten odnos Cerarjeve vlade do lastnih državljanov, pač pa tudi to, da med Slovenci še vedno vladata apatičnost in otopelost. Kdaj se bomo zbudili? Morda takrat, ko nam bo vlada pripeljala islamske migrante v naša lastna stanovanja?

Gašper Blažič