fbpx

Opravičilo Združeni levici in Radiu Študent zaradi napačnega poročanja o zbranih podpisih za referendum

Foto: STA

Nova24TV se opravičuje Radiu Študent in Združeni levici, ker smo včeraj na Twitterju povzeli napačen podatek, koliko podpisov so zbrali za referendumsko kampanjo o obrambnem zakonu.

Napačno smo namreč navedli, da so zbrali vsega skupaj le 9 podpisov. Prek Twitterja so nas namreč opozorili, da so zbrali precej več podpisov, in sicer 14, kar je skoraj še enkrat več od podatka, ki smo ga objavili. V nadaljevanju včerajšnjega prispevka objavljamo tudi twitt:

Očitno z referendumom glede sprememb Zakona o obrambi, ki so ga napovedovali na Radiu Študent in v Združeni levici, ne bo nič. Pa ne zaradi tega, ker je državni zbor sprejel sklep, da se zavrne razpis referenduma o dopolnjenem Zakonu o obrambi.

Bolj bizaren se namreč zdi podatek, ki ga je na svojem Twitter profilu objavil nekdanji državni sekretar na ministrstvu za finance Tomaž Štih, da sta Združena levica in Radio Študent doslej uspela zbrati le devet (s številko: 9) overovljenih podpisov. Za primerjavo: Koalicija “Za otroke gre!” je čez noč uspela zbrati več kot 45.000 podpisova za referendum o družinskem zakoniku in to še preden je vladna koalicija uspela zadržati nadaljne referendumske aktivnosti, češ da argument Koalicije “Za otroke gre!”, da imajo prav otroci tudi človekove pravice.

Odgovorna urednica kot Don Kihot
Kljub vsemu odgovorna urednica radia Martina Dervarič razmišlja o možnosti ustavnega izpodbijanja tega sklepa poslancev.

Po njenih besedah je tematika dokaj obširna, o njej pa je obveščenih premalo ljudi, zato se je treba o tej zadevi pogovarjati.

Po tem ko je DZ kmalu po začetku drugega begunskega vala sprejel dopolnitev zakona, so pobudniki referenduma v DZ vložili več kot 3000 podpisov državljanov za začetek zbiranja podpisov za zahtevo za razpis referenduma. Predsednik DZ Milan Brglez je nato določil, da se bodo podpisi zbirali med 2. novembrom in 6. decembrom. Zbiranje podpisov je že steklo, a je zdaj zaustavljeno.

Pobudniki referenduma menijo, da dopolnitve zakona niso potrebne, saj da že veljavni Zakon o obrambi omogoča, da je Slovenska vojska v izjemnih primerih na meji prisotna. Menijo tudi, da se z dopolnjenim zakonom uvaja militarizacijo, saj se omogoča dodatne zlorabe. Z dopolnjevanjem zakona se tudi straši prebivalstvo, begunski val pa je humanitarna in ne varnostna kriza, poudarjajo.

U. U., STA