fbpx

Blinken bo z ministrom Logarjem spregovoril tudi o kandidaturi Slovenije za nestalno članstvo v Varnostnem svetu Združenih narodov

Foto: Ministrstvo za zunanje zadeve

Zunanji minister Anže Logar in njegov ameriški kolega Antony Blinken bosta na današnjem srečanju v State Departmentu govorila tudi o slovenski kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov (VS ZN), je pred pogovori povedal Blinken. Logar pa je dejal, da se veseli nadaljevanja strateškega dialoga med državama.

Anthony Blinken je povedal, da bosta s slovenskim zunanjim ministrom govorila o različnih temah. Pri tem je omenil tudi slovensko kandidaturo za nestalno članstvo v VS ZN za obdobje od leta 2024 do 2025, ki jo je Slovenija vložila ta mesec. Vzhodnoevropski regionalni skupini, v katero v okviru ZN sodi Slovenija, sicer v obdobju od 2024 do 2025 pripada en nestalni sedež. Zanj poleg Slovenije kandidira še Belorusija. Volitve bodo v Generalni skupščini ZN potekale junija 2023. Slovenija je bila nestalna članica VS ZN že v letih 1998 in 1999.

Logar je medtem dejal, da se veseli obiska. Spomnil je, da je bil v Washingtonu že lani, ko sta državi začeli strateški dialog. “Slovenija in ZDA delita skupne interese in vrednote, zato me še posebej veseli, da nadaljujemo strateški dialog, ki je bil lani vzpostavljen z namenom krepitve sodelovanja na vseh ravneh,” je povedal pred pogovori.

https://twitter.com/MZZRS/status/1473000752520081412?s=20

Logar bo predstavil tudi uspehe predsedovanja Svetu EU
Tokratni Logarjev obisk pri Blinknu bo po napovedih slovenskega ministrstva za zunanje zadeve utrdil strateški dialog med državama ter prispeval k nadgrajevanju njunega partnerstva in zavezništva. Napovedali so, da bosta z Blinknom govorila o dvostranskem in transatlantskem sodelovanju ter izmenjala mnenja o aktualnih regionalnih in globalnih vprašanjih, med drugim o Zahodnem Balkanu. Logar bo tudi predstavil potek slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, med katerim Slovenija namenja posebno skrb tudi vsestranskemu utrjevanju transatlantskih odnosov, in sicer na podlagi dogovorov vrha EU-ZDA junija 2021. Govorila bosta še o možnostih krepitve sodelovanja med Slovenijo in ZDA na gospodarskem področju.

Gre za tretje dvostransko srečanje na ravni zunanjih ministrov v zadnjem letu in pol, po obisku sekretarja Mika Pompea avgusta 2020 v Sloveniji in ministra Logarja decembra 2020 v ZDA, še poroča STA.

Sara Kovač