fbpx

Blišč in beda Slovenske vojske: ministrica Katičeva z novim BMW-jem, vojaki pa na Karitas po hrano

Foto: STA

Ministrica za obrambo Andreja Katič je za svoje potrebe kupila dva prestižna BMW-ja, medtem ko imajo vojaki Slovenske vojske tako nizke plače, da morajo za preživetje po pakete hrane na italijanski Karitas.

V uredništvo Nove24TV smo prejeli novico, da je Ministrstvo za obrambo, ki se sooča z nenehnim manjšanjem proračuna za obrambo in katastrofalnim stanjem na področju socialnih pravic vojakov Slovenske vojske, kupilo dve prestižni vozili znamke BMW, v katerih se bosta vozila ministrica Andreja Katič in državni sekretar Miloš Bizjak.

Po podatkih našega vira gre za vozili višjega cenovnega razreda BMW 525d xDrive in 520d, ki pa imata premalo kilometrov, da bi lahko postali protokolarni vozili, zato jih v ta namen vozijo po slovenskih avtocestah in trošijo davkoplačevalske evre za gorivo, medtem ko vojski zmanjkuje denarja za strelivo in dostojne plače vojakov, ki se morajo za preživetje posluževati humanitarne pomoči italijanskega Karitasa.

Odslej se bo ministrica Katičeva pripeljala do vojakov, ki nimajo osnovnih potrebščin, s prestižnim BMW-jem (foto: STA)

Odslej se bo ministrica Katičeva pripeljala do vojakov, ki nimajo osnovnih potrebščin, s prestižnim BMW-jem. (foto: STA)

Prehranjuje jih Karitas
Nedavno so zaradi slabega socialnega položaja vojakov Slovenske vojske v Državnem zboru sklicali nujno sejo Odbora za obrambo, kjer so ugotovili, da je za njihov slab položaj kriva zgrešena politika vlade Mira Cerarja na področju obrambe. Prav tako so ugotovitev, da morajo pripadniki Slovenske vojske prejemati pomoč od italijanskega Karitasa, da preživijo sebe in svoje družine, označili za nacionalno sramoto.

Dragi izleti v Afriko
Da Ministrstvo za obrambo davkoplačevalski denar nerazumno zapravlja, priča tudi nedaven protokolaren izlet v afriško državo Mali, kjer je na mednarodni vojaški misiji pet slovenskih vojakov. V Mali je namreč odpotovalo več državnega uradniškega osebja, kot pa je tam vojakov, kar je popolnoma nelogično in neracionalno ravnanje z javnimi sredstvi, ki jih za vojsko namenjamo državljani.

Verjetno bi se vsak strinjal, da so oprema vojakov in njihovo dostojno plačilo bolj pomembni kot pa prestižna protokolarna vozila in dragi izleti v oddaljene kraje.

Z Ministrstva za obrambo so nam odgovorili, da sta vozili stali 41 tisoč in 32 tisoč evrov, sredstva pa so pridobili od odprodaje premičnega in nepremičnega premoženja. V letošnjem letu je planiranih 750 tisoč evrov za posodobitev voznega parka. 

M. P.