fbpx

Slovenski vojaki stradajo, Katičeva pa je v Mali odpeljala več delegatov, kot je vojakov na misiji

Foto: STA

V Mali je odpotovala delegacija Slovenske vojske, kjer bo obiskala pet slovenskih vojakov, ki so tam na mednarodni vojaški misiji. In medtem ko za slovenske vojake ni denarja, ga Katičeva za svojo številčno delegacijo vojaških uradnikov, ki se je z njo odpravila v Mali, razmetava po dolgem in počez.

Ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Andrej Osterman sta se odpravila v Mali, kjer bosta med drugim pozdravila tudi slovenske vojake, ki so tam na misiji. Na dvodnevnem obisku se želita predvsem seznaniti z njihovim delovanjem na tej misiji. In medtem ko je njun obisk še nekako upravičen, pa se sprašujemo, zakaj je skupaj z njima odpotovalo še za “eno letalo” oseb, ki nimajo nikakršne povezave z Malijem in s tamkajšnjim obiskom ministrice.

Poleg Katičeve in Ostermana so v Mali, ki je sicer znan po razvejanem terorizmu, odpotovali še vodja kabineta ministrice Petra Culetto, generalni direktor Direktorata za obrambno politiko Aleš Mišmaš, pribočnik predsednika Boruta Pahorja Branko Podbrežnik in še nekatere druge, za ta obisk milo rečeno nepomembne osebe. Pri nas je začel pritiskati mraz, pa so si očitno zaželeli bolj toplega podnebja. Ob vsem tem nas čudi, da so s seboj vzeli „le“ dva varnostnika …

Katičeva zase razmetava denar, slovenski vojaki pa ne morejo preživeti s plačo
Vodilna administracija v vojski očitno najde denar za drago potovanje v ooddaljeno afriško državo Mali, nikakor pa ga ne morejo najti za pripadnike Slovenske vojske, ki se poleg pomankljive opreme soočajo tudi s socialnimi problemi. Pred kratkim je namreč javnost izvedela, da slovenski vojaki prejemajo pomoč od italijanskega Karitasa, da lahko s svojo mizerno plačo preživijo sebe in svojo družino. To je naravnost sramotno, Slovenija pa po zaslugi vlade Mira Cerarja postaja država, kjer niti ljudje s plačo ne morejo več spodobno živeti.

No, seveda pa, ko gre za vodilne na Generalštabu, denar ni vprašanje, še manj problem. Naj ob tem spomnimo, da je bila pred kratkim v državnem zboru razprava na temo slovenskih vojakov, saj ti opozarjajo na slabe razmere. Poslanci SDS-a so na tej seji predlagali, da se prerazporedijo sredstva z drugih ministrstev v obrambo, a kljub odličnemu predlogu, s katerim se strinjajo tudi vojaki, niso dobili potrebne podpore.

Pahor jim je dal “cvek”, a vlada Mira Cerarja sploh ni odreagirala
Vsekakor bi morala biti nacionalna varnost na prvem mestu, a je očitno vladi Mira Cerarja to malo mar. Še ko je Borut Pahor ocenil slovensko vojsko z oceno nezadostno, bi moral biti to dovolj velik alarm, da je v Slovenski vojski nekaj hudo narobe. A vlada Mira Cerarja je na to oceno ostala mrtvo hladna oziroma še huje – sploh ni ustrezno odreagirala. Izgleda, da Katičeva sploh nima posluha za svoje podrejene, ki se medtem iz meseca v mesec prebijajo z le malo več kot najnižjo plačo.

Problemi pa se slovenskim vojakom ne postavljajo le ob zasebnem življenju, kako preživeti sebe ali svojo družino, temveč tudi na delovnem mestu. Kako naj svoj poklic opravljajo ustrezno – enkrat ali dvakrat na leto so s strani nadrejenih ocenjeni tudi s službeno oceno –, če pa jim država niti ne omogoča sredstev? Pred kratkim je tako pripadnikom SV zmanjkalo streliva za avtomatsko puško F2000S. In kaj je vojak brez orožja? Ministrica pa na to dejstvo, kot da ni nič posebnega, odgovarja, da so začeli nov postopek javnega naročila in da so naročilo za tri milijone kosov streliva izdali konec julija letos. A kaj, ko Katičeva v isti sapi zatrjuje, da bo v rokah Slovenske vojske šele marca 2017. Do takrat je še skoraj pol leta in v tem času Slovenija ostaja neoborožena v primeru hujše grožnje.

Pa še dodatna vest iz vojske: medtem ko imamo Slovenci lastnega proizvajalca orožja, ki izdeluje pištolo REX Zero 1, pa Katičeva raje pogleduje k sosedom. Pred kratkim so tako imeli predstavitev pištole hrvaškega proizvajalca.

A.Ž.