fbpx

Bo morda kmalu znano, kdo je kriv za korupcijo v zdravstvu?

Foto: Nova24TV

Komisija državnega zbora o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju prodaje in nakupa žilnih opornic začenja s svojim delom. Cilj preiskovalne komisije je ugotoviti, kaj se je pri postopku naročanja žilnih opornic, ki nam jih je podjetje prodalo po kar šestkrat višji ceni od običajne, dejansko dogajalo in kdo je odgovoren za netransparenten in koruptiven proces naročanja. 

Državni zbor je že konec marca opredelil parlamentarno preiskavo z namenom ocene dejanskega stanja zagotovitve politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij, ki naj bi sodelovali pri pripravi in izvedbi javnega naročanja na področju prodaje in nabave žilnih opornic.

”Državni zbor je takšno odločitev sprejel zaradi suma, da so bili postopki in posli na področju prodaje in nabave žilnih opornic vodeni netransparentno in negospodarno ter da naj bi nastale do sedaj še neugotovljene posledice takšnih ravnanj ter suma prisotnosti korupcije v zdravstvu na področju prodaje in nabave žilnih opornic,” je poudarila predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec.

Državni zbor je imenoval preiskovalno komisijo, ki jo sestavlja sedem članov, po eden iz vsake poslanske skupine. S preiskavo želijo ugotoviti, kateri nosilci javnih funkcij, ki so sodelovali pri pripravi in izvedbi javnega naročila, nabavi in prodaji žilnih opornic, nosijo odgovornost za netransparenten postopek.

Podjetje prodalo žilne opornice po šestkrat višji ceni kot na evropskem trgu
Pri nabavi žilnih opornic namreč obstaja resen sum korupcije. Člani bodo tako tudi ugotavljali, kako so nosilci javnih funkcij preko dobavitelja medicinske opreme davkoplačevalski denar preusmerili za namene financiranja drugih področij, na primer medijev, ter ”kakšne naj bi bile posledice sodelovanja nekaterih javnih zdravstvenih ustanov s podjetjem Marc Medical d. o. o.,” pojasnjuje Godčeva.

Na to podjetje so nekateri opozarjali že leta 2012, saj naj bi žilne opornice v Sloveniji prodajalo po šestkrat višji ceni kot na evropskem trgu.

Do naslednje seje poteka pridobivanje gradiva
Člani preiskovalne komisije so na današnji seji soglasno sprejeli sklep o izvedbi pripravljalnih preiskovalnih dejanj. ”Do naslednje seje bomo zbrali gradivo v zvezi s postopki javnega naročanja žilnih opornic v UKC Ljubljana in UKC Maribor, tudi njihove interne akte. Prav tako bomo pridobili gradivo od Računskega sodišča, Komisije za preprečevanje korupcije, Nacionalnega preiskovalnega urada, specializiranega državnega tožilstva ter okrožnih državnih tožilstev v Mariboru in Ljubljani,” je še povedala predsednica preiskovalne komisije.

M. G.