fbpx

Bo načelnika generalštaba Ostermana zamenjal oficir JLA?

Milko Petek (foto: STA)

Namesto da bi zagotavila denar za osiromašeno vojsko in sanirala katastrofalno stanje, se je vlada odločila, da bo “počistila” glavne kritike varčevanja in slabega stanja v SV. Prvi na listi za odstrel naj bi bil zdajšnji načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman.

Vladna strategija soočanja s kritičnim stanjem v Slovenski vojski je sledeča: utišati kritike varčevanja in na njihova mesta nastaviti pripadnike nekdanje jugoslovanske armade. Namesto vladanja in upravljanja z obrambnim sistemom je očitno padla odločitev, da bo vlada prevzela vlogo pogrebnega zavoda, vojsko spravila v krsto ter vanjo zabila še zadnji žebelj.

Vse glasnejše informacije o kadrovanju v SV nakazujejo, da se pripravlja zamenjava načelnika generalštaba SV Andreja Ostermana. Zamenjal naj bi ga nekdanji oficir JLA Milko Petek.

Kritike zamenjali s pisarniškimi lakaji?
Razlog za zamenjavo Ostermana je njegova kritičnost do dela vlade in obrambnega ministrstva na področju obrambe. Prvi mož generalštaba ima vladnega varčevanja in siromašenja SV namreč dovolj, zato se je postavil na stran vojske, kjer opozarja na napake, ki so vse bolj očitne in jih je vsak dan več ter so posledica rezanja obrambnega proračuna.

Za sedež načelnika generalštaba SV naj bi namesto Ostermana v ozadju pripravljali Milka Petka, nekdanjega oficirja JLA. Po mnenju poznavalcev Petek v vojski nima potrebnih praktičnih izkušenj, saj ni nikoli poveljeval nobeni enoti in se ga je bolj prijel vzdevek “pisarniški častnik”.

Vse poti vodijo v JLA
Na seznamu za odstrel je po informacijah dobro obveščenih virov tudi poveljnik 1. brigade SV brigadir Roman Urbanč, ki je do dogajanja v vojski prav tako čedalje bolj kritičen. Zamenjal naj bi ga polkovnik Robert Glavaš, ki se je izkazal za katastrofalnega poveljnika 10. bataljona, zaradi česar so morali za njim sanirati povzročeno stanje. Glavaš je po mnenju vojaških ‘insajderjev’ dobro povezan z brigadirjem Davidom Humarjem, ki se je do konca osamosvojitvene vojne boril na strani JLA pod poveljstvom vojnega zločinca Ratka Mladića in prestopil šele, potem ko je bilo vsega konec. Znotraj SV naj bi Humar tvoril lobi, ki se zavzema za rusko-srbsko prihodnost Slovenske vojske.
Kadrovske rošade tudi na MORS-u
Kadrovske zamenjave se pripravljajo tudi na obrambnem ministrstvu. Z mesta državnega sekretarja naj bi odhajal državni sekretar Miloš Bizjak. Slednji niti več ne skriva več, da je izjemno razočaran nad dogovorom vlade s policijskimi sindikati, ki bo policiji prinesel dodatnih 10,3 milijona evrov, medtem ko je vojska, potisnjena na stran, zopet ostala brez vsega.
Za novega državnega sekretarja naj bi se v ozadju pripravljalo sedanjega svetovalca za obrambo v uradu predsednika Pahorja Uroša Kreka. Krek je funkcijo sekretarja že opravljal v mandatu ministrovanja Ljubice Jelušič, sicer pa se je ob izbruhu afere Patria tudi on izjemno angažiral, da je rovaril proti Janezu Janši.
Uroš Krek (foto: STA)

Uroš Krek. Foto: STA

M. P.