Bo Pavšič v preiskovalni komisiji o nabavi in zalogah medicinske opreme zaslišal tudi šefa Šarca, ki je pustil prazna skladišča?

Šarec in Pavšič (foto: STA)

Poslanec stranke LMŠ Robert Pavšič je za petek, 2. julija, sklical prvo sejo Preiskovalne komisije o ugotavljanju morebitne politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij za finančno neustrezne ukrepe in sum neupravičenega omejevanja pravic pri izvajanju ukrepov, povezanih z epidemijo covida-19. Na njej naj bi bil zaslišan tudi predsednik vlade Janez Janša. “To je katastrofa. Tej vladi je uspelo samo v nekaj mesecih narediti najslabši rezultat v zgodovini Slovenije. Vsako uro od nastopa te vlade nastaja 150 tisoč evrov minusa,” je dejal Pavšič že lani septembra – očitno je pozabil, kdo je državi pustil prazna skladišča zaščitne opreme in s tem ogrozil življenja Slovencev. Preiskava bo sicer zajela tudi obdobje pred nastopom vlade Janeza Janše, medtem ko si je opozicija prizadevala, da bi preiskovala obdobje nabav zaščitne opreme le v času Janševe vlade.

 Iz sklica predsednika parlamentarne komisije, ki preiskuje ukrepanje v epidemiji, je razvidno, da so med pričami, ki so predvidene za zaslišanje 2. julija, premier Janez Janša, epidemiolog Mario Fafangel, infektologinja iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana Bojana Beović, epidemiologinja Maja Sočan in sodni izvedenec Ivan Eržen. Predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje ukrepanje v epidemiji, je Robert Pavšič, sicer poslanec stranke LMŠ, katere predsednik je aktualni vladi zapustil prazna skladišča zaščitne opreme. Namen preiskovalne komisije je med drugim ugotoviti morebitno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij za gospodarnost in pravočasnost nabav naročil osebne zaščitne in kritične medicinske opreme ter za sprejete ukrepe pred epidemijo in med njo.

Pisali smo že, da je poslanec Pavšič nekoč delal tudi v medijih, na časniku Finance, kjer je med sodelavci veljal za pravega domišljavca in pametnjakoviča. Del tega prevzetnega odnosa naj bi bil tudi izgovor, daje pustil študij slovenščine že v drugem letniku – ugotovil je namreč, da je pametnejši kot vsi profesorji skupaj. V Financah se je ukvarjal s področjem informacijske tehnologije, pokrival je predvsem dogajanje na Telekomu in Mobitelu. Pavšičeva partnerica pa je po naših informacijah zaposlena na Telekomu in v ekipi sedanje svetovalke predsednika uprave in nekdanje članice uprave Telekoma Vide Žurge – tesne sodelavke Damirja Črnčeca, ki je v vlogi državnega sekretarja za nacionalno varnost v kabinetu nekdanjega predsednika vlade Marjana Šarca kadroval po državnih podjetjih.

Vir: DZ

Spomnimo, državni zbor je 20. novembra 2020 s 83 glasovi za sprejel sklep o imenovanju predsednika, podpredsednika, članov in namestnikov članov parlamentarne preiskovalne komisije, katere namen je preiskovanje ukrepanj Janševe vlade med epidemijo – seveda na zahtevo opozicije.  Vse poslanske skupine – z izjemo stranke DeSUS, so predlagale po enega člana in enega namestnika. Člani preiskovalne komisije so tako Mojca Škrinjar (SDS), Robert Pavšič (LMŠ), Jani Prednik (SD), Janja Sluga (SMC), Željko Cigler (Levica), Tadeja Šuštar (NSi), Marko Bandelli (SAB) in Zmago Jelinčič (SNS). Cigler je tudi podpredsednik komisije. Pavšič je takrat povedal, da je ustanovitev te preiskovalne komisije posledica dveh najbolj nespodobnih političnih dejanj v zgodovini demokratične Slovenije. “Škodljivega, koruptivnega, nepotističnega in pokvarjenega ravnanja te vlade z izgovorom boja proti epidemiji,” je navedel. DZ je namreč na zahtevo LMŠ, Levice, SD in SAB 27. oktobra lani odredil parlamentarno preiskavo za ugotovitev dejanskega stanja in morebitne politične odgovornosti pri ukrepih, povezanih z epidemijo novega koronavirusa in blaženjem njenih posledic. Preiskava zajema čas vlade Janeza Janše, medtem ko na zahtevo koalicije že poteka preiskava, ki zajema tudi ukrepanje pred tem – to vodi poslanka SDS Alenka Jeraj.

Sara Bertoncelj