fbpx

Bo potrebna izredna seja Državnega zbora RS, da javnost izve, ali pristojni v primeru Smodej delajo to, kar terja zakon?

Dušan Josip Smodej (Foto: FB Fotopub)

Afera v zvezi z domnevnimi spolnimi in finančnimi zlorabami vidnega kulturnika Dušana Josipa Smodeja iz Novega mesta je dodobra zatresla javnost. Seveda ne po zaslugi Odlazkovih medijev, javne RTVS in največje komercialne POP TV, ki so zadevo “čudežno” spregledale. Kakor koli, klobčič okrog domnevne afere se je med vikendom la pričel odvijati, zato bi človek upravičeno pričakoval, da pristojni organi in institucije odreagirajo, da se zadevi pride do dna. Ker pa o napredkih v omenjenem primeru ni nikakršnih informacij, se državljani upravičeno sprašujejo, če se pristojni sploh trudijo priti zadevi do dna. 

Tudi formalno sprašujemo policijo, ministrstvo za notranje zadeve in tožilstvo. Bo potrebna izredna seja Državnega zbora RS, da javnost izve, ali delate to, kar terja zakon in za kaj vas ljudje plačujejo?” je v zvezi z zadevo kritično komentiral nekdanji predsednik vlade in prvak stranke SDS Janez Janša.

V nedeljo je policija posredovala sporočilo za javnost, s katerim je obvestila javnost, da intenzivno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti in drugih, ki so bili v zadnjih dneh izpostavljeni v medijskih objavah in na spletnih omrežjih. “Zbiranje obvestil in drugi ukrepi so usmerjeni v preverjanje okoliščin in potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da so bila storjena kazniva dejanja, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti,” so sporočili in ob tem oškodovance domnevnih kaznivih dejanj in tiste, ki razpolagajo s kakršnimi koli informacijami, pozvali, naj primere prijavijo na najbližji policijski postaji. V ponedeljek so vnovič pozvali k prijavi primerov in dodali, da kriminalisti lahko učinkovito izvedejo postopek, če pri tem sodelujejo oškodovane osebe.

Ja js bla ena izmed tistih, ki me je privezal na radiator. V pijačo mi je dal ghb. Kljub temu, da sem ga prosila, naj me izpusti, sem se zbudila z njegovim kurcem v seb,” je bilo mogoče prebrati v eni izmed pretresljivih izpovedi, ki jih na Instagramovi Skupini proti nasilju Dušana Smodeja ne manjka. Ker spolne zlorabe mladih deklet predstavljajo zavržno dejanje, ne čudi, da javnost razburi že sum nanje, kot je mogoče videti v omenjenem primeru. Ker je nujno, da se dejanja preišče z največjo resnostjo in strogo kaznuje v primeru, da je na voljo zadosti dokazov, se človek upravičeno vpraša, le kaj počnejo organi pregona, ki so se zavili v molk.

Foto: STA

Marsikdo se na tem mestu tako vpraša, ali je bilo narejeno vse, da ni prišlo do morebitnega uničenja materialnih dokazov s strani novomeškega kulturnika in zastopnika Društva za sodobno kulturo Fotopub, ki se je zapletel v afero domnevnih spolnih zlorab. Zakaj policija ni ob takojšnji zaznavi kaznivega dejanja spolnega nasilja kulturne elite opravila hišnih preiskav pri osumljenih? Pogojev in razlogov je več kot dovolj. A je opravljena preiskava prostorov pokojnega Uranjeka, so primerno zavarovane njegove elektronske naprave, na katerih predvidevam, da je več kot dovolj materialnih dokazov? Če to ni storjeno in se zadeva vse bolj oddaljuje, potem je očitno, da organom ni v interesu zadeve strokovno preiskati,” je v zvezi z zadevo kritično komentiral eden od državljanov. 

Vsebina prijav naj ne bi zadoščala za preiskavo
V torek so iz policije za portal 24ur sporočili, da so prve anonimne prijave že prijeli. Kot pa pravijo, vsebina prijav naj ne bi zadoščala za preiskavo. Anonimnost pa je tista, ki naj bi ovirala uspešnost celotne preiskave. Policija v primeru indicev za kaznivo dejanje po KZ- 1/172 (spolna zloraba slabotne osebe) mora sprožiti preiskavo po uradni dolžnosti. Spomnimo naj, da je iz zakona o nalogah in pooblastilih policije razvidno, da je med nalogami policije, ki izhajajo iz njenih temeljnih dolžnosti, preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje kaznivih dejanj in prekrškov ter odkrivanje in prijemanje storilcev kaznivih dejanj in prekrškov.

Zakon o nalogah in pooblastilih policije

Na tem mestu naj spomnimo, da 145. člen Zakona o kazenskem postopku narekuje, da so vsi državni organi in organizacije z javnimi pooblastili dolžni naznaniti kazniva dejanja, za katera se storilec preganja po uradni dolžnosti, če so o njih obveščeni ali če kako drugače izvedo zanje. “Obenem z ovadbo morajo organi in organizacije iz prejšnjega odstavka navesti dokaze, za katere vedo, in poskrbeti, da se ohranijo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, na katerih ali s katerimi je bilo kaznivo dejanje storjeno, ter druga dokazila,” je še mogoče prebrati.

Zakon o kazenskem postopku

Marsikdo se v zvezi z omenjenim primerom vpraša, čemu potem sploh obstaja možnost anonimne prijave kaznivih dejanj. Mar policija res le čaka na uradno prijavo oškodovank, čeprav ima ta več možnosti za pridobivanje dokazov v aferi? Zanimivo je, da so v primeru Kanglerja denimo predkazenski postopek in prisluhe začeli izključno na podlagi anonimnih informacij. Kakor koli, v primeru, če se zadevi ne bo prišlo do dna, se lahko zgodi, da bo to vplivalo na žrtve spolnih zlorab, da si v prihodnje sploh ne bodo upale spregovoriti. Zatorej je jeza državljank in državljanov povsem upravičena, ravno tako pa tudi Janšev poziv. Bo torej res moralo priti do sklica izredne seje, da se bo videlo, če pristojne institucije delajo tisto, kar se od njih v skladu z zakonodajo pričakuje?

Foto: Posnetek zaslona

Sara Kovač