Bo Šarec pokazal pogum in se lotil reform ali bo še naprej delil bonbončke? Znani podjetnik ga ob vse večjih zahtevah sindikatov poziva: “Šarec, pokaži jajca!”

Foto: STA

Sindikati bodo očitno v pogajanja s Šarčevo vlado šli na vse ali nič, medtem pa se že kažejo prva večja razhajanja med posameznimi koalicijskimi partnerji, pri čemer je pričakovano najbolj radikalna nadkoalicijska Levica. “Sploh ne razumem naših vlad, ki popuščajo stavkajočim sindikatom javnega sektorja. Naj jih pošljejo nekam, naj nehajo delati, itak jih bo delovno ljudstvo, ki jih ima poln kufer, samo linčalo. Obenem bi bila to krasna prilika, da se jih vsaj 2/3 odpusti in država spet normalno zadiha. Edini v JS, ki so tako za svoje delo, kot stratežko, premalo plačani, so policaji, gasilci in vojska,” je zapisal podjetnik Erazem B. Pintar.

Sindikati in predstavniki vlade so se prejšnji teden na prvem srečanju pogovarjali zgolj o načinu pogajanj, dogovorili pa so se, da do danes do 12. ure vladi pošljejo konkretne predloge za rešitev stavkovnih zahtev. Glavni pogajalec vladne strani Peter Pogačar je ob tem dejal, da so prvi pogovori potekali konstruktivno, sindikati pa so očitno hitro opazili neodločenost Šarčeve vlade. Glavni sindikalist Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Branimir Štrukelj je namreč za 24ur že napovedal, da zanje izhodišče predstavlja to, kar so se že dogovorili s Cerarjevo vlado, zahtevali pa bodo očitno še več.

Pred pogajanji neskladja v koaliciji prihajajo vse bolj do izraza
Stranka Alenke Bratušek je pred začetkom pogajanj že zahtevala sklic vrha koalicije, na katerem bi razpravljali o zavezah iz koalicijske pogodbe. Za Bratuškovo sta najpomembnejša dvig odmernega odstotka za pokojnine ter ureditev regresa za upokojence, ob tem pa si želi tudi ukrepe, namenjene skrajševanju čakalnih vrst v zdravstvu. Medtem pa bi nadkoalicijska stranka Levica v verjetno najbolj kritičnih časih slovenske države po osamosvojitvi vzela denar obrambi, delila pa vsem ostalim in ob tem preko razumnih meja davčno obremenila najproduktivnejše in najinovativnejše državljane. S potekom pogajanj bodo tako vse bolj postajala jasna razmerja moči v koaliciji, ki pa kaj hitro utegne tudi razpasti!

Foto: STA

Bo namesto strukturnih reform Šarec zgolj delil bonbončke?
Pred pogajanji s sindikati se je Šarcu odprlo idealno okno priložnosti za izvedbo strukturnih reform. Za začetek bi namreč lahko uresničil odločbo ustavnega sodišča, ki zahteva izenačitev financiranja zasebnega in javnega šolstva, ob čemer bi na srednji stopnji spodbudil ustanavljanje zasebnih šol in bi tako nezadovoljni zaposleni v državnih šolah zlahka našli zaposlitev v kateri izmed zasebnih šol. Prav tako bi se plačna razmerja v konkurenčnem zasebnem šolstvu vzpostavila na podlagi trga in tako nastavila ogledalo javnemu šolstvu, katerega kakovost pa bi se pod pritiskom konkurence nedvomno dvignila. Če bi zbral nekoliko več poguma, bi morda privatiziral tudi katero izmed obstoječih državnih šol? A kaj, ko je novi minister za izobraževanje Jernej Pikalo, sicer odkriti sovražnik zasebne konkurence v šolstvu, dejal, da uresničevanje odločb ustavnega sodišča zanj ni prioriteta, na ministrstvu pa se je obdal z nekaterimi izmed bolj radikalnih članov svoje stranke, Socialnih demokratov. Državni sekretar je tako postal kar skrajni levičar Jernej Štromajer!

Foto: Facebook/Twitter

Javnost skrbijo rezultati, ki jih obetajo pogajanja, prilagamo nekaj odzivov!
Več kot očitno je javnost po tem, ko je postalo jasno, kako neusklajena in neodločena je Šarčeva vlada, lahko le zaskrbljena, dodaten strah pa povzroča izsiljevanje nadkoalicijske skrajne Levice. Znani podjetnik Erazem B. Pintar je ob tem na Facebooku Šarca pozval, naj “pokaže jajca”, in slikovito opisal, kako na javne uslužbence gledamo tisti, ki jih plačujemo, prilagamo pa tudi nekaj odzivov z družabnega omrežja Twitter.

Odziv podjetnika Erazma B. Pintarja na Facebooku (Foto: posnetek zaslona)

https://twitter.com/BojanSkec/status/1054056272750895104

J. Ž.