Bo vodstvo RTV ukrepalo proti ekipi Tarče? Programski svetnik Slavko Kmetič zahteva sklic izredne seje programskega sveta!

Erika Žnidaršič in Slavko Kmetič (Foto: Zajem zaslona/STA)

Član programskega sveta RTV Slavko Kmetič je po ostri kritiki javnosti včerajšnje oddaje Tarča pozval predsednika programskega sveta Cirila Baškoviča, da skliče izredno sejo programskega sveta RTV Slovenija. Kmetič je prepričan, da je bila oddaja izvedena v nasprotju njihovim poslanstvom, ker so se na televiziji oziroma v oddaji postavili v vlogo sodnika, kljub temu, da so bili postopki povezani s Kanglerjem že pravnomočno zaključeni. “TV se je postavila v vlogo sodnika, čeprav so bili postopki o katerih je bilo govora pravnomočno zaključeni, gost pa tako s strani slovenskega pravosodja v vseh postopkih spoznan za nedolžnega,” je izpostavil Kmetič. 

V včerajšnji oddaji Tarča je delovalo, kot da je se je nosilec liste Nove ljudske stranke in državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler ponovno znašel na zatožni klopi. Če ga ni sodišče obsodilo v 26 zadevah, pa je vlogo inkvizitorja opravila oddaja Tarča. Kangler je v oddaji tudi javno izpostavil, da so ga v oddajo poklicali, da bi ga lahko namenoma uničili pred bližajočimi volitvami. “Ker s sodiščem niso uspeli, z angažiranjem sodnikov, ki so bili tajni agenti SDV-ja Jugoslavije, so pa sedaj angažirali in vključili nacionalno televizijo, konkretno oddajo Tarča,” je prepričan Kangler. 

Javnost se je na oddajo kritično odzvala, po novem zdrsu Tarče so se pričeli celo pozivi k sankcioniranju odgovornih za skrajno neprofesionalno oddajo. Strokovnjak za komunikacijo Edvard Kadič upa, da bo vodstvo RTV Slovenija tokrat res ukrepalo proti ekipi Tarča. “Po 26-ih(!) oprostilnih sodbah v primeru Kangler, si javna RTV dovoli javno dvomiti o poštenosti postopkov, razsodbah, dokaznih postopkih… in iz tega naredi šov?!? To je naravnost bizarno,” je bil jasen.

Podpredsednik Državnega zbora Jože Tanko je dejal, da se voditeljica od gosta, ki si ga je želela v oddaji, ni bila niti sposobna posloviti. Urednik tednika Domovina Tino Mamić pa ocenjuje, da je dobro, da se je na RTV zgodil obrat v desno. “Če se ne bi, bi namreč novinarji Kanglerja na koncu sinočnje oddaje ustrelili,” je dejal Mamić. Odzvali pa so se tudi v Kanglerjevi list NLS: “Sodobna demokracija in medijska “svoboda” očitno prinašata čase, da po tem, ko dokažeš svojo nedolžnost na sodišču, jo moraš dokazovati še na nacionalni tv, kjer je pa “javna sodba” napisana že preden stopiš pred kamere in sploh karkoli poveš.”

Tudi politolog dr. Miro Haček je bil kritičen, ko je dejal, da Tarča ostaja dno slovenskega novinarstva, medtem ko je bila oddaja in njena voditeljica kot tožilec in sodnik v eni osebi. “Gospod Kangler pa naiven, če je pričakoval korektno obravnavo,” je poudaril Haček. Podobnega mnenja je tudi član programskega sveta RTV Slavko Kmetič. Slednji je pozval predsednika programskega sveta Cirila Baškoviča, da nemudoma zaradi včerajšnje oddaje Tarča skličejo izredno sejo programskega sveta RTV Slovenija.

V oddaji so se postavili v vlogo sodnika
Kmetič je prepričan, da je bila oddaja izvedena v nasprotju s poslanstvom, ki ga mora javni zavod RTV Slovenija zagotavljati po zakonu o RTV Slovenija, ker so se na televiziji oziroma v oddaji postavili v vlogo sodnika, kljub temu, da so bili postopki povezani s Kanglerjem že pravnomočno zaključeni. “TV se je postavila v vlogo sodnika, čeprav so bili postopki o katerih je bilo govora pravnomočno zaključeni, gost pa tako s strani slovenskega pravosodja v vseh postopkih spoznan za nedolžnega,” je izpostavil Kmetič.

Slavko Kmetič (Foto: Zajem zaslona Nova24TV)

Slednji je v nadaljevanju še izpostavil, da so bili v oddaji vidni znaki kaznivega dejanja z namenom zaničevanja, kar pa za RTV Slovenija ni dopustno. “Hkrati pa so bili v vodenju oddaje tudi elementi kaznivega dejanja očitanja kaznivega dejanja z namenom zaničevanja. Oboje je za javni zavod RTV Slovenija nedopustno. Upam, da se s takimi metodami ne strinjate in boste na mojo zahtevo samoiniciativno sklicali sejo Programskega sveta RTV,” je še sklenil Kmetič.

Sara Rančigaj