Bo z imenovanjem Pirkoviča za v. d. urednika MMC RTV konec politike skrajne Levice na javnem portalu?

Dolgoletni novinar na javni RTVS Igor Pirkovič (Foto: Polona Avanzo)

Odgovorna urednica Informativnega programa TV Slovenija Jadranka Rebernik je ob poteku mandata dosedanji vršilki dolžnosti Kaji Jakopič za v. d. urednika Uredništva za nove medije imenovala Igorja Pirkoviča, so sporočili iz vodstva RTV. Jakopičeva je bila deležna kritik, da je državni portal spremenila v glasilo skrajne Levice. 

Multimedijski portal RTV je med vsemi medijskimi spletnimi portali užival status najbolj politično aktivističnega in politično pristranskega, čeprav gre za javni medij, v lasti vseh državljanov. Levica je tako z dolgoletnim obvladovanjem RTV in kadrovanjem po uredništvih vseh služb ugrabila edini javni medij.

Že Združenje novinarjev in publicistov je opozorilo, da se RTV zlorablja za ozke politične interese, pluralnosti je zmeraj manj. Vodstvo RTVS je bilo izvoljeno legitimno in zakonito ter ima kot tako vso pravico uvajati spremembe, za katere meni, da so potrebne. Toda dogaja se, da politično-aktivistični novinarji ter uredniki preprečujejo nujno potrebne spremembe in celo protestirajo, kar nakazuje na povsem izgubljen stik z realnostjo in gledalci/bralci/poslušalci.

Klika se je že oglasila
Uredništvo Multimedijskega centra (MMC) je ob imenovanju Pirkoviča tako zapisalo, da je zanje povsem nesprejemljivo iz številnih razlogov. “Ocenjujemo, da gre za novinarja, ki je v svojem delu na javni televiziji ne zgolj odkrito pristranski, ampak izrazito navijaški v korist določeni politični stranki in njenemu voditelju,” so navedli. Njegovo imenovanje lahko v kontekstu dogajanja na RTV Slovenija razumejo le “kot način za spremembo predvolilnega poročanja portala v korist vladajoči koaliciji, predvsem stranki SDS, s katero Pirkovič pogosto sodeluje“. Za STA so zatrdili, da “je spletni portal javne radiotelevizije politično neodvisen, naš kolektiv pa si prizadeva svoje delo opravljati na etičen in profesionalen način, zato je za nas kakršna koli politizacija vsebin absolutno nesprejemljiva“. Pirkovič po njihovem mnenju tudi nima zadostnih znanj in izkušenj za vodenje uredništva spletnega portala.

Razrešena urednica portala MMC RTV Kaja Jakopič. (Foto: YouTube)

Po poročanju medijev je danes zjutraj generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough na sestanek povabil odgovorno urednico informativnega programa Televizije Slovenija Jadranko Rebernik, odgovornega urednika 1. programa Radia Slovenija Danijela Posleka, Igorja Pirkoviča in Jakopičevo, ki je na sestanek prišla s sindikalnim zastopnikom Francijem Pavšarjem, zaradi česar je Grah Whatmough sestanek nato prekinil.

Kot je Pavšar pojasnil za STA, Jakopičeva z mesta v. d. urednice uredništva za nove medije še ni bila razrešena. “Trenutno ni jasno, kdo je urednik MMC. Kajti Kaja Jakopič, ki je bila imenovana za urednico, nikoli ni bila razrešena, nima nobenega sklepa o tem, da bila imenovana za vršilko dolžnosti in tudi nima nobenega sklepa, da bi bila razrešena kot urednica ali kot vršilka dolžnosti. Očitno imamo zdaj nezakonito stanje z dvema urednikoma,” je dejal. Da nima sklepa o razrešitvi, je za STA potrdila tudi Jakopičeva.

Sara Kovač