fbpx

Bo znova tekla kri? Jeseniški islamski klerik pojasnjuje, “kako vzpostaviti Šeriat v Sloveniji” – nobena od metod ni miroljubna!

Islamski teolog Alim Hasanagić. (Foto: Fb)

Mladi muslimani se sprašujejo kako bi lahko “v teoriji” vzpostavili šeriat v Sloveniji. Odgovor, ki so ga dobili od jeseniških vahabitov, ki stojijo za spletnim portalom Resnica-haq.com, pa nakazuje, da je islam vse prej kot “religija miru”. Predlagani načini so namreč: z džihadom, sveto vojno ali z invazijo Slovenije. Ob tem pa izpostavljajo, da parlamentarna demokracija “ni halal”.

“Pozdravljeni! Zanima me (teoretično gledano), kako lahko v Sloveniji vzpostavimo šarijo? LP! Hočem ostati anonimen in hočem, da na vprašanje odgovori osebno Alim Hasanagić,” je vprašanje postavil neznani obiskovalec portala Resnica-haq.com.

Alim Hasanagić je eden od ustanoviteljev omenjenega spletnega portala, namen katerega je po lastnih trditvah med drugim “predstaviti islam slovenski javnosti v pravi in avtentični luč” ter “razbiti stereotipe o islamu”.

Do šeriata se ne pride z diplomacijo in demokracijo
Za portalom naj bi bili mladi muslimani, ki so del dveh društev za promocijo islamske kulture v Sloveniji, to sta društvi RESNICA-HAK in EL-IMAN. Kakor se sami opisujejo, so vsi muslimani, ki skušajo slediti preroku Mohamedu “v vseh življenskih pogledih.” Glede na to, da so odgovor objavili v prvi osebi, lahko domnevamo, da je na vprašanje res odgovoril sam Hasanagić. Ta je zapisal, da lahko v islamski zgodovini najdemo štiri načine, kako lahko muslimani “prevzamejo oblast oz. vzpostavijo šarijo v določeni deželi“.

Muslimani v Sloveniji se sprašujejo, kako v Sloveniji vzpostaviti šeriatsko pravo. (Resnica-haq)

 

Pri tem je Hasanagić poudaril, da mora biti način v sami osnovi “halal”, ali z drugimi besedami dovoljen, torej “da mi ne bo nekdo prišel z načinom, da to lahko naredimo ”diplomatsko” z udeležbo v parlamentu, ker je tak način v osnovi prepovedan in je delo, ki človeka vodi ven iz Islama”.

Talibani branili čast muslimanov
Za Hasanagića je demokracija moderna oblika tiranije, zaradi česar je “halal”, v kolikor bi si neka država, ki ima šeriatsko pravo pokorila Slovenijo. “Druga metoda je, če bi se džihad začel v Sloveniji, kot se je zgodilo nedavno nazaj v Bosni ali na Kosovu, kjer so tudi muslimani iz drugih dežel prišli pomagati,” pravi Hasanagić, ki tak način delovanja vidi v Iraku in Afganistanu – za talibane celo trdi, da so “branili čast muslimanov”. Kaj si misli o teroristih Islamske države ostaja vprašanje. Hasanagić pri tem večkrat poudari, da je džihad “indirektna metoda, kjer je vzpostavljanje šarije posledica branjenja vere, časti in lastnega življenja.”

Fotografija osebe Alim Hasanagic.

Upor, zavojevanje ali podreditev
Naslednja “halal” metoda je upor, ki povzroči “padec režima”. Hasanagić navaja primer plemen Aws in Hazardž v Medini. Namreč, navkljub dejstvu, da je bilo takrat v Medini le med pet in deset odstotkov muslimanov, so prevzeli oblast. Na mestu je torej vprašanje, kolikšen delež slovenske populacije predstavljajo muslimani in kako nevarni so?

Zadnji način, kako po mnenju Hananagića lahko pride do vzpostavitve šeriata, je s pomočjo podreditve. To pomeni, da ljudje sprejmejo islam in sami vzpostavijo šeriat, tako kot “se je zgodilo v Maleziji, Indoneziji, Etiopiji itd.”

Ivan Šokić