Šaleški lobi, del katerega je tudi ministrica za pravosodje, odpira šampanjce: Najbolj koruptiven in neracionalen projekt “zelenih” Socialnih demokratov – TEŠ6 – kazensko zastara čez mesec dni, tožilstvo pa še vedno ni vložilo obtožnic!

Datum:

Koga ali kaj imajo za norca slovensko tožilstvo v Celju, ki v zadevi TEŠ 6 še vedno ni pripravilo in vložilo obtožnega predloga proti osumljenim v enem izmed najbolj koruptivnih in potratnih projektov v zgodovini Slovenije. Celjsko tožilstvo se muči z vložitvijo obtožnice že od novembra 2014. Vplivni šaleški lobi, kjer imajo glavno besedo “zeleni” Socialni demokrati, ima v rokah pomembnega aduta – to je aktualna pravosodna ministrica Andreja Katič, doma iz Velenja. Na velenjski občini je zasedala mestno direktorice mestne uprave in sicer od leta 1998 do 2014, na državno raven pa jo je “porinil” dolgoletni župan Velenja Bojan Kontič, eden vplivnejših lobistov pri projektu TEŠ 6.

Ključni razlogi za zamude pri sodni preiskavi zadeve TEŠ 6, ki jo je okrožno sodišče v Celju uvedlo februarja predlani, so bolniški staleži preiskovalnih sodnikov, zaslišanja “vprašljive uporabnosti”, preobremenitev sodnikov z drugimi, manj nujnimi zadevami, neuporaba mednarodne pravne pomoči in zamujanje pri odzivanju na urgence. Sodišče je tako sodno preiskavo uvedlo dve leti in pol po tem, ko je to novembra 2014 zahtevalo specializirano državno tožilstvo. Kako invalidno je slovensko pravosodje, lahko vidimo s primerjavo sosednje Avstrije, kjer jim uspe kazensko zadevo sprocesirati v pol leta od vložitve obtožnice, pri nas pa omenjene institucije vedno uporabijo podobne izgovore za svoj neuspeh.

Projekt TEŠ 6 je najbolj drag in potraten projekt v zgodovini Slovenije. Projekt se je izvršil v času Pahorjeve vlade, ko je imel t.i. Šaleški lobi glavno besedo pri tem projektu. V šaleški dolini, predvsem v mestu Velenje, pa že od nastanka tega mesta vladajo Socialni demokrati. Ne glede na njihovo novo usmerjenost v zelene energije, se temnega madeža preteklosti Židanovi Socialni demokrati ne morejo oprati. Glede na težave se lahko vprašamo, ali gre za zopet usklajeno akcijo tožilstva, sodišča, policije in vplivnih ljudi Šaleškega lobija, ki bi neprijetno zadevo hitro pospravili pod preprogo.

Pravosodna ministrica Andreja Katič zasedala 16 let mesto direktorice občinske uprave v Titovem Velenju
Vprašanje se pojavlja, ali si aktualna ministrica za pravosodje Andreja Katič rešuje svoj lastni položaj in svojih vplivnih prijateljev iz Šaleškega lobija. Katičeva je od leta 1998 do 2014 zasedala vplivno mesto direktorice občinske uprave v Velenju. Glavni zagovorniki pa so bili bivši župan Velenja Srečko Meh, ki se je po štirih mandatih na mestu župana preselil v poslanske klopi leta 2011. Srečko Meh pa je tudi med soustanovitelji Kučanovega Foruma 21. V Državnem zboru pa je bil glavni protagonist projekta dolgoletni poslanec SD in aktualni župan Velenja Bojan Kontič.

Andreja Katič je delovala od leta 1998 do 2014 kot direktorica občinske uprave v Velenju. Njena šefa sta bila dolgoletni župan Velenja in član Foruma 21 Srečko Meh ter dolgoletni poslanec SD in aktualni župan Velenja Bojan Kontič. (Foto: STA)
Andreja Katič je delovala od leta 1998 do 2014 kot direktorica občinske uprave v Velenju. Njena šefa sta bila dolgoletni župan Velenja in član Foruma 21 Srečko Meh ter dolgoletni poslanec SD in aktualni župan Velenja Bojan Kontič. (Foto: STA)

Tožilstvo ima še dodatni mesec časa, da vloži obtožnico
Po navedbah sodišča zakon o kazenskem postopku za vložitev obtožnice predvideva 15-dnevni rok, potem ko po končani preiskavi pristojno sodišče pošlje tožilstvu spis, izven obravnavni senat pa ta rok na predlog tožilstva lahko podaljša. Obsežno gradivo je sodišče tožilstvu poslalo 27. junija letos. “Rok za vložitev obtožnice je bil s sklepom izven obravnavnega senata prvič podaljšan za tri mesece, drugič pa za en mesec, to zadnje podaljšanje še ni izteklo,” so navedli na okrožnem sodišču. Ob tem so dodali, da zastaralni rok teče tudi v času, ko se tožilstvo odloča za vložitev obtožnice. Celjsko okrožno sodišče je po izteku dodatnih treh mesecev za pripravo obtožnice v primeru nepravilnosti pri gradnji šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) specializiranemu državnemu tožilstvu dalo še mesec dni časa

Ali bo vodji celjskega tožilstva, Simoni Kuzman Razgoršek in njeni skupini tožilcev uspelo vložiti obtožnico v mesecu dni ali pa bodo zaščitili vplivni šaleški lobi? (Foto: ODT Celje)
Ali bo vodji celjskega tožilstva, Simoni Kuzman Razgoršek in njeni skupini tožilcev uspelo vložiti obtožnico v mesecu dni ali pa bodo zaščitili vplivni šaleški lobi? (Foto: ODT Celje)

Tožilstvo vzroke navaja v obsežni dokumentaciji in v zahtevni preiskavi
Po poročanju STA se tožilstvo izgovarja v obsežni preiskavi in dokumentaciji. Na specializiranem državnem tožilstvu pa so spomnili, da gre za obsežno kazensko zadevo, saj se gradivo v sodnem spisu nahaja na 10.781 straneh in je zloženo v 81 fasciklov. Gradivo spremlja še 35.903 listin v prilogah z oznako A, B in C, ki so zložene v 109 fasciklih. Od tega se v več kot 40 fasciklih nahaja pomembna dokumentacija in elektronska sporočila. “Navedeno veliko količino podatkov je treba podrobno analizirati v luči zagovorov večjega števila obdolženih in izpovedb tekom preiskave zaslišanih 32 prič ter tekom preiskave dodatno zbranih dokazov,” so navedli.

Ali bo sodišče za pričo poklicalo takratnega predsednika vlade in aktualnega predsednika države Borut Pahor (vir: Twitter)

Preiskava se začela v letu 2010, ovadbe vložene v letu 2012
Kriminalisti so v tej zadevi konec leta 2010 začeli zbiranje obvestil, prve hišne preiskave so opravili junija 2012. Po dobrih dveh letih, oktobra 2014, so na specializirano državno tožilstvo vložili ovadbo. Že mesec dni pozneje je tožilstvo vložilo zahtevo za sodno preiskavo proti desetim osumljencem na čelu z nekdanjim direktorjem Teša Urošem Rotnikom na okrožno sodišče v Celju. Tam pa se je začelo zapletati. Za sklep o uvedbi preiskave je namreč sodišče potrebovalo 27 mesecev. In to kljub temu da je tožilstvo v letu 2016 kar dvakrat urgiralo in predlagalo pospešeno reševanje zadeve ter kljub grožnji zastaranja kazenskega pregona za določena kazniva dejanja, izhaja iz poročila celjskega višjega sodišča.

Slovenska zakonodaja na področju zastaranja je jasna. V primeru, da obtožencem grozi več kot eno leto zapora, zadeva zastara po desetih letih. Kazenska ovadba je bila vložena leta 2012. Ali bo slovenskim pravosodnim organom uspelo izpeljati celotni proces in ga zaključiti do leta 2022, ko bo celotna zadeva zastarala. (Foto: Kazenski zakonik Republike Slovenije)

Luka Perš

Sorodno

Zadnji prispevki

Levičarski “skriti” aktivisti klonili pod težo Grimsovih argumentov o migracijah

Direktor PU Ljubljana je za medije dejal, da skupine...

Nika Kovač se je povezala z eno glavnih Putinovih operativk v EU parlamentu

Inštitut 8. marec se je v sklopu nadaljevanja aktivističnih...

Ne zamudite pogovornega omizja na temo “Štajerska si zasluži več!”

Danes ob 19.15 bo na 2. Programu NOVA24TV prenos...