fbpx

Bobnarjeva razkriva Kalohu – Zakaj bo Goloba varovala samostojna policijska enota, ki ne bo podrejena policiji?

Tatjana Bobnar, Dejan Kaloh (Foto: STA)

Na podlagi katere analize je prišlo do odločitve, da bo predsednika Vlade RS in njegove družinske člane varovala samostojna policijska enota znotraj Generalnega sekretariata Vlade RS, ki ne bo podrejena generalnemu direktorju policije oziroma notranji ministrici? Poslanec SDS Dejan Kaloh je na Vlado Republiko Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi z varovanjem predsednika Vlade Republike Slovenije Roberta Goloba. Prav tako je poslanec glede varovanja predsednika vlade dodatna vprašanja naslovil neposredno na ministrico za notranje zadeve Tatjano Bobnar.

Poslanec SDS Dejan Kaloh je vprašanja glede varovanja predsednika vlade naslovil na Vlado RS, med drugim ga je zanimalo, na podlagi katere analize je prišlo do odločitve, da bo predsednika Vlade RS in njegove družinske člane varovala samostojna policijska enota znotraj Generalnega sekretariata Vlade RS, ki ne bo podrejena generalnemu direktorju policije oziroma notranji ministrici. Zanimalo ga je še, ali bodo imeli policisti znotraj Generalnega sekretariata vlade vsa policijska pooblastila ali bodo ta omejena, po katerih kriterijih bodo potekali izbirni postopki med policisti, kakšne bodo plače in ali drži podatek, da Vlada RS podoben model varovanja predlaga tudi novoizvoljeni predsednici Republike Slovenije Nataši Pirc Musar.

Kaloh je dodatna poslanska vprašanja naslovil tudi na zdaj že nekdanjo notranjo ministrico Tatjano Bobnar in njene odgovore že delil na družabnih omrežjih. Za začetek ga je zanimalo, ali je ministrstvo, ki ga je vodila, samo spisalo in predlagalo omenjeno uredbo ali je pri njenem nastanku le sodelovalo. Spomnimo, Vlada RS je na svoji seji dne 28. 7. 2022 sprejela Uredbo o varovanju predsednika Vlade, iz katere izhaja, da bo varovanje predsednika Vlade RS prešlo iz Generalne policijske uprave na Generalni sekretariat Vlade RS, posledično pa naj bi bili v to službo pri Generalnem sekretariatu Vlade RS premeščeni posamezni policisti, ki varovanje sedaj opravljajo v okviru Centra za varnost in zaščito pri Generalni policijski upravi. Bobnarjeva je odgovorila, da omenjene uredbe niso pisali na ministrstvu niti niso sodelovali pri njenem nastanku. Kako bo to pojasnil Robert Golob? Iz številke, po kateri se uredba vodi, je razvidno, da je uredba nastala v Generalnem sekretariatu RS.

O sprejetju uredbe tudi niso razpravljali ali glasovali
Na vprašanje, ali je ministrica osebno na seji vlade omenjeno uredbo podprla ali ne, je odgovorila, da je bila takrat odsotna in se je seje zato udeležil državni sekretar Branko Lobnikar. V zapisniku razprava ni zabeležena, prav tako pod to točko ni bilo glasovanja.  Po mnenju Bobnarjeve bodo imeli policisti, ki varujejo predsednika vlade enaka – torej vsa policijska pooblastila, saj opravljajo iste naloge, le da so premeščeni na drug organ. Izjema pa bi bili po njenem mnenju lahko tisti zakoni, ki za izvajanje nalog pooblaščajo policijo kot organ in ne policiste. S Policije je bilo na Generalni sekretariat premeščenih 12 policistov, datume premestitve pa so določili prav tako na Generalnem sekretariatu. S podatki o plačah premeščenih policistov na ministrstvu za notranje zadeve ne razpolagajo, je še pojasnila Bobnarjeva. Na nekatera Kalohova vprašanja je Bobnarjeva povedala, da lahko nanje odgovori le Generalni sekretariat RS. V nadaljevanju objavljamo vprašanja in odgovore.

Sara Bertoncelj