fbpx

[VIDEO] Bodimo ponosni na domovino: Z dnevom suverenosti obeležujemo odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

Foto: Printscreen

Iz koprskega pristanišča je pred 26 leti iz noči s 25. na 26. oktober izplula ladja z zadnjimi vojaki Jugoslovanske ljudske armade (JLA). Ta dan se je v zgodovino zapisal kot sklepno dejanje nastajanja slovenske države. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve poudarja, da odhod zadnjega vojaka JLA predstavlja sklepno dejanje slovenske osamosvojitve ter dokončen prelom z nekdanjo totalitarno državo in njenimi simboli. 

Z dnevom suverenosti se spominjamo dogodkov izpred 26 let, ko je v noči na 26. oktober 1991 ozemlje Slovenije zapustil še zadnji vojak JLA. Sicer se je pričela vojska agresorja iz pristanišča v Kopru umikati že 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan za umik. Vojaška ladja Galeb je 21. oktobra priplula v Luko Koper, na njo pa se je vkrcalo več kot 1000 vojakov JLA. V roku nekaj dni sta pripluli tudi dve vojaški transportni ladji, poleg pa še trajekt Sveti Štefan iz Črne gore.

Foto: Printsreen

Foto: Printscreen

Slovenske teritorialne vode so zapustili 26. oktobra
Zadnji vojaki so se na ladji pod tujima zastavama Venus in PO-9 vkrcali 25. oktobra 1991 in ob 23.45 zapustili Slovenijo. Poslanec največje opozicijske stranke SDS Franc Breznik, ki se je leta 1991 priključil prvi generaciji slovenske vojske v Pekrah pri uporu proti JLA, je izpostavil, da so zadnji vojaki slovenske teritorialne vode zapustili 5 do 10 minut pred eno uro zjutraj. Ne glede na to pa državni praznik dan suverenosti, ki sicer ni dela prost dan, praznujemo na današnji dan od leta 2015, saj je predlagatelj po besedah Breznika predlagal 25. in ne 26. oktober.

Foto: SDS

Po koncu slovenske osamosvojitvene vojne leta 1991 so sledila pogajanja na Brionih med Slovenijo, Jugoslavijo in Hrvaško, ki so se končala s podpisom t. i. brionske deklaracije 7. julija 1991, s katero so bila osamosvojitvena dejanja v Sloveniji zamrznjena za tri mesece. Do izteka moratorija so takratne jugoslovanske oblasti spoznale, da Slovenije ne bo mogoče zadržati v Jugoslaviji, zato so sledili pogovori o odhodu JLA s slovenskega ozemlja.

26. obletnico odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije so obeležili z osrednjo slovesnostjo v Pivki, predsednik republike Borut Pahor pa je v predsedniški palači pripravil dan odprtih vrat. Prav tako bo mogoče pred predsedniško palačo videti postroj častne straže Slovenske vojske. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, katerega predsednik je nekdanji minister za obrambo, bo v četrtek, 26. oktobra 2017, torej na dan, ko so zadnji vojaki JLA resnično zapustili slovenske teritorialne vode, priredilo pogovorno omizje ob 26. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Na pogovornem omizju, ki bo potekalo ob 18. uri v Motelu BIO v Kopru, bosta sodelovala aktivna udeleženca tedanjih dogodkov: Franci Matoz, komandir oddelka posebne enote policije, in Denis Zobarič, pripadnik posebne enote policije.

Foto: VSO

N. Ž.