Bodo davčne blagajne ukinili?

Foto: STA

V SDS predlagajo ukinitev davčnih blagajn. Predlog zakona so v parlamentarno proceduro vložili, ker davčne blagajne ne prinašajo želenih rezultatov. Vlada je število davčnih zavezancev ocenila narobe, mnogi pa so zaradi uvedbe davčnih blagajn obrt ustavili ali se preselili v tujino. 

Predlog SDS predvideva ukinitev davčnih blagajn 15 dni po uveljavitvi novele, hkrati pa nalaga Minstrstvu za finance RS, da davčnih zavezancem, ki so morali namestiti davčne blagajne, povrne stroške, povezane z namestitvijo.

Ukinitev davčnih blagajn bi vplivala na zmanjšanje obsega sive ekonomije. Poenostavitev povezanih birokratskih postopkov in zmanjšanje finančnih bremen bi povzročila prehod v legalno ekonomijo, kar bi povečalo število davčnih zavezancev, to pa bi povečalo proračunske prihodke in prispevke v zdravstveno in pokojninsko blagajno, so prepričani v največji opozicijski stranki. 

Vlada se je nadejala, da bo s pomočjo davčnih blagajn zbrala dodatnih 75 milijonov evrov, zgodilo pa se je ravno nasprotno. Ne samo, da ni uspela zbrati načrtovanih sredstev, zbrala je celo za odstotek manj davkov kot prejšnje leto.

NSi: Prizanesite vsaj gasilcem
Nova Slovenija pa je predlagala spremembe zakona o davčnem potrjevanju računov, ki bi omogočile nekatere izjeme od uporabe davčnih blagajn. “Gasilskih veselic bo manj, gasilci bodo imeli manj prihodkov in bodo zato tudi slabše opremljeni,” je Jožef Horvat (NSi) opozoril potem, ko so v skorajda vseh poslanskih skupinah napovedali, da predloga novele zakona ne bodo podprli.

V NSi so namreč predlagali, naj se v zakonu o davčnem potrjevanju računov, ki se v Sloveniji uporablja od 2. januarja, določi izjemo od obvezne uporabe davčnih blagajn za prostovoljna gasilska društva ter za zavezance z do 50.000 evrov letnega obdavčljivega prometa. Državni zbor je ocenil, da predlog ni primeren za nadaljnjo obravnavo. 

Ž. K., N. K., STA