fbpx

Vladna regulacija cen v resnici dobaviteljem elektrike dovoljuje astronomske cene

Foto: STA

Sava teče enako kot prej in Nek obratuje enako kot prej, zato res ni razloga, da se bo podražila manjša tarifa kar za 66 odstotkov, višja za 34 odstotkov, enotna pa za 41 odstotkov,” je že konec junija komentiral ekonomist prof. dr. Matej Lahovnik, ko je Gen-i napovedal podražitev električne energije. Infrastrukturni minister Bojan Kumer je kot najpomembnejši ukrep napovedal regulacijo cen električne energije – a videti je, da bodo tudi regulirane cene še vedno višje od že podražene energije pri družbi Gen-i. Čeprav bo vlada septembra za 50-odstotkov znižala davek na obnovljive vire energije, pa bo sredi draginje še zmeraj zaračunavala davek na obnovljive energije. Vse eko dajatve bi bilo v času izrednih razmer vredno zamrzniti, saj je najvišja možna cena še vedno ogromna v primerjavi s tisto pred enim letom.

Že včeraj smo pisali, da je infrastrukturni minister Bojan Kumer na novinarski konferenci napovedal, da bo vlada predvidoma nadaljevala s prejemanjem ukrepov za blažitev rasti cen energije. Najpomembnejši ukrep bo regulacija cene električne energije, in sicer na 0.118 eur/kWh v veliki tarifi, 0,082 v nizki tarifi in 0,098 v enotni tarifi. Vlada se je že prejšnji teden lotila “reševanja” energetske draginje s tako imenovanimi “ukrepi”, med katerimi je bil v prvi vrsti nasvet, kako imeti nastavljene klimatske naprave, pa tudi zapoved javnemu sektorju o regulaciji, ki se nanaša na hlajenje in ogrevanje – po naših informacijah so uslužbenci v javni upravi že prilagodili temperaturo skladno z navodili.

Lažnivci, to ni znižanje, ampak podražitev,” smo prejeli sporočilo jeznega bralca, ki je pojasnil, da sam do 1. avgusta pri družbi Gen-i plačuje višjo tarifo 0,064900, manjšo pa 0,035990 evra. Od 1. avgusta bo Gen-i podražil na 0,08690 oziroma na 0,05990 – vlada pa “znižuje” na 0,118 oziroma 0,098 evra. Iz koga se delajo norca, se sprašuje bralec – in gotovo ni edini s tem vprašanjem. Vlada bo torej v resnici dovolila skoraj dvakratno povišanje, še vedno pa bo zaračunavala “zelene” dajatve. Ali je v tem trenutku, ko bodo ljudje pozimi zmrzovali, res pravi trenutek za zeleni prehod ali pa bi morali na te utopične nemško-avstrijske sanje pozabiti in čim prej začeti graditi jedrsko elektrarni in ponovno začeti s frackingom?

Gre za ukrep, s katerim neposredno naslavljamo zviševanje cen energije,” je dejal minister na novinarski konferenci in še navedel, da za povprečnega gospodinjskega odjemalca pri cenejših dobaviteljih elektrike to pomeni do 15 odstotkov, pri tistih z dražjimi dobavitelji do 30 odstotkov, pri najdražjih pa tudi do 60 odstotkov nižje stroške. Za večstanovanjske stavbe, ki so trenutno pri največjem dobavitelju, so na ministrstvu izračunali, da naj bi prihranek znašal okoli 36 odstotkov oziroma 400 evrov letno. Ali se bo tako izkazalo tudi v praksi, pa je drugo vprašanje. Na GZS – zbornici za poslovanje z nepremičninami, so zapisali, da ukrep pozdravljajo, čeprav gre le za začasno rešitev. “Položaj etažnih lastnikov kot gospodinjskih odjemalcev električne energije se mora zagotoviti sistemsko. Podobno rešitev v kratkem pričakujemo tudi glede dobav zemeljskega plina, kjer je položaj podoben,” so še navedli.

Finance danes poročajo, da je bila gospodinjska poraba junija za 6,2 odstotka manjša kot pred letom, v primerjavi z istim obdobjem iz leta 2019 pa za 4,3 odstotka, kar bi že lahko bila posledica višjih cen elektrike za gospodinjstva. “Poraba elektrike industrijskih in malih poslovnih odjemalcev je bila junija ob sicer treh delovnih dneh več približno enaka kot junija 2019,” so že zapisali in navedli, da takšna gibanja Umar povezuje z nestabilnimi razmerami na področju dobavnih poti, s pomanjkanjem materialov in z višjimi cenami elektrike.

Ukrep proti draginji vrle vlade so torej omejitve na ceno, ki so višje kot zdaj. Upokojenci v domovih se bodo pač morali pozimi malo bolj obleči, ne? Do konca leta vam dam, preden se pokregate ali pa vas bo dejansko ljudstvo odstavilo,” se je glasil eden izmed komentarjev na Twitterju – ljudje so namreč spregledali modus operandi vlade Roberta Goloba, ki ga draginja prav nič ne skrbi, saj je od državne družbe, ki je ravnokar zvišala cene elektrike, dobil izplačane milijone.

Sara Kovač