Boj za pravice, ki so na Zahodu samoumevne, pri nas traja že 30 let

(Foto: sds.si)

Spominjamo se Franceta Tomšiča, ustanovitelja Socialdemokratske zveze Slovenije, predhodnice Slovenske demokratske stranke, ki se je od nas poslovil na današnji dan pred osmimi leti.

Delavska zveza SDS, ki nadaljuje njegovo delo, je spomin nanj počastila s položitvijo venca v petek, 23. marca. Ob tej priložnosti je predsednica Delavske zveze SDS mag. Mojca Inkret zbranim namenila nekaj besed.

Uvodoma je izpostavila, da smo državljanke in državljani Slovenije tik pred volitvami, ko bomo ponovno imeli v svojih rokah moč, da s svojim glasom pripomoremo k ureditvi države, da bo takšna, kakršno si zaslužimo in za kakršno se je zavzemal tudi pokojni France Tomšič.

“Socialdemokratska zveza Slovenije pod vodstvom gospoda Franceta Tomšiča si je v svojih glavnih programskih točkah že pred tridesetimi leti prizadevala za pravičen politični sistem, pravičen pravosodni sistem, uspešno gospodarstvo, neodvisne sindikate in pravično socialno politiko,” je poudarila mag. Mojca Inkret in nadaljevala: “In za kaj si danes po tridesetih letih prizadeva Slovenska demokratska stranka s predsednikom gospodom Janezom Janšo na čelu?”

Odgovor je enostaven. SDS si še vedno prizadeva za popolnoma ista področja, ki jih je želel urediti že pokojni gospod France Tomšič in potem je njegova prizadevanja nadaljeval, žal že tudi pokojni, dr. Jože Pučnik. Sedaj se za ureditev teh trudi Janez Janša s stranko SDS. Tako boj za pravice, ki so v razvitem svetu zahodne Evrope in v razvitih demokracijah po svetu samoumevne, kot lahko vidimo, traja v Republiki Sloveniji že trideset let.

Francetu Tomšiču so pri njegovih naporih za pravice, ki bi pomagale delavskemu razredu in državljankam ter državljanom, ki želijo graditi pošteno in varno državo, na poti stali takratni pripadniki in privrženci sistema ter politične elite, ki so zasužnjevali lasten narod. Danes pa našemu boju za te iste pravice nasprotujejo elite, ki so se uspešno infiltrirale v vse politične, družbene in gospodarske pore našega življenja in delujejo za demokratično državo s “figo” v žepu. Zaradi tega je bilo prej omenjeno, da bi bilo dobro v tem času obstati za trenutek, se ozreti v preteklost, ker le tako bomo lahko spregledali, kaj si želimo, predvsem pa, kaj si zaslužimo v prihodnosti, je poudarila predsednica Delavske zveze SDS.

“Boj gospoda Franceta Tomšiča ni bil namenjen krepitvi pravic in privilegijev takratne politične elite, ampak izenačitvi pravic za vse, ki živimo na tem lepem koščku zemlje pod Alpami,” je dejala in ponovno spomnila na bližajoče se volitve, na katerih bomo o svoji usodi odločali sami. Pri tem pa moramo imeti v mislih vprašanje: “Ali so se lovke takratnih političnih elit pretrgale ali so se samo preobrazile in še naprej nadaljujejo svoj pohod ter plenijo vse kar jim pride nasproti? Za ljudi jim je pa le malo mar.”

“Ker, kot smo že tudi omenili, da se mora stranka po tridesetih letih zavzemati še vedno za ista področja, je več kot zaskrbljujoče, ker to pomeni, da smo ponovno ostali ujetniki prostora in časa, ki duši naš napredek in razvoj,” je ob koncu še dejala mag. Mojca Inkret.

(Foto: sds.si)

Zbrane sta na kratko nagovorila tudi predsednik kamniškega odbora SDS Rudi Veršnik in Tomšičev sosed Robert Kokotec. Oba sta ga označila za izjemnega človeka, ki je v prelomnih časih ogromno naredil za Slovenijo in si s svojim delom prislužil spoštovanje vseh. Zato je bila odločitev o razglasitvi Franceta Tomšiča za častnega občana Kamnika sprejeta soglasno tako s strani svetnikov politične desnice kot levice.

Zbrani pa so ob koncu obiskali tudi spomenik Edvardu Peperku, padlemu v vojni za samostojno Slovenijo.

J. F.

 • Domus Lubus

  Le zakaj se je SDS preimenovala, če tako zvesto sledi ciljem, ki jih je začrtala Socialnodemokratska zveza? Pučnik in Tomšič sta bila levičarja in ustanovila sta socialdemokratsko stranko. SDS se je pa znašla na skrajni desnici.

  • MEFISTO

   Sredi noči, pa take skrbi.

   Mar nisi vedel, da je jutro pametnejše od ure strahov?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!