Bomo morali kupci spet obvezno jemati papirnate račune?

Foto: zajem zaslona

Dobrodošli v pogumen nov digitalni svet. Očitno bodo kupci zopet morali prevzemati papirnate račune. Kupec, ki računa ne bo vzel, mu grozi globa. Videti je kot skeč iz Monthy Pythona, a trenutni oblastniki si očitno res predstavljajo dacarje, ki bodo pred poslopji trgovin in obrtnih delavnic čakali na nič hudega sluteče potrošnike, ki si drzejo oditi skozi glavna vrata brez računa. 

Državni zbor ima namreč zadnji dan redne februarske seje na dnevnem redu med drugim predlog novele zakona o davčnem potrjevanju računov, s katero vlada nekaj več kot leto dni po ukinitvi vnovič predlaga obveznost izročanja računa kupcu. Kupcu grozi globa, če računa ne bo zadržal do odhoda iz poslovnega prostora zavezanca.

Finančno ministrstvo je lani predlagalo ponovno obvezno izdajanje papirnatih računov – seveda predvsem iz revanšističnih razlogov, zato ker ga je pred tem ukinila vlada Janeza Janše – kot vemo, si je aktualna vlada za prioritetno nalogo zastavila rušenje vsega, kar je naredila njena predhodnica.

Janševa vlada debirokratizira, Golobova zopet birokratizira
Spomnimo, sistem davčnega potrjevanja računov je bil v Sloveniji uveden z zakonom o davčnem potrjevanju računov januarja 2016, ko je bilo tudi določeno, da mora kupec blaga oziroma prejemnik storitve prevzeti račun in ga zadržati neposredno po odhodu iz poslovnega prostora. Z novelo zakona o davku na dodano vrednost 22. januarja lani se je ta obveznost ukinila. 25. člen zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davku na dodano vrednost se je tako po novem glasil: “Davčni zavezanec, ki mora izdati račun v skladu z drugim odstavkom tega člena, izroči kupcu račun v papirni obliki le na njegovo zahtevo.”

Že več kot eno leto torej tej relikviji starih časov ne sledimo več in se pridružujemo razvitim državam, ki takših pravil že desetletja nimajo (Slovenci smo se pred tem dolgo čudili Avstrijcem, ki so nas spraševali, če želimo račun ali ne, saj je bilo pri nas izdaja papirnega računa že del folklore).

“Svet gre naprej, stvari se spreminjajo in misliti je treba na prihodnost,” je ukinitev obveznega izdajanja tiskanih računov komentiral takratni prvi mož finančne uprave Ivan Simič. “Sam v tem tiskanju računa ne vidim nobenega smisla, ker večina ljudi ga tudi takoj odvrže,” je dodal.

Vrnitev v preteklost
Zdaj se je nova vlada odločila, da se vrne v preteklost in ponovno uvede izročanje papirnatih različic računov. Pri prepričevanju množic, da je to res potrebno, pa so jim izdatno pomagali mediji.

Po lanskem poročanju 24ur podatki finančne uprave kažejo, da skupno število izdanih računov v letu 2022 ne dosega števila izdanih računov leta 2019. Večje razlike v številu izdanih računov v omenjenem primerjalnem obdobju naj bi se kazale predvsem v nekaterih dejavnostih, ki so bile v preteklosti že prepoznane kot bolj tvegane za sivo ekonomijo oziroma neizdajo računov. Na 24ur so tako v pomoč vladi namigovali, da je ukrep prenehanja obveznosti izdajanja papirnatih računov prispevalo k razrastu sive ekonomije – naslov je bil res bombastičen: “Po ukinitvi računov zacvetela siva ekonomija”.

Zaradi neizdajanja papirnih računov ni bilo porasta sive ekonomije
V odgovor je nekdanji direktor FURS-a mag. Ivan Simič predstavil uradne podatke, rekoč: “Ne vem, kako je lahko v letu 2022 zacvetela siva ekonomija, če je od spremembe zakona v januarju 2022 bilo izdanih vedno več računov. Toliko neresnic glede izdajanja računov preko davčnih blagajn še nisem slišal. Tudi drž. sek. iz MF ni govoril resnice. Od dneva ukinitve tiskanja računov se je po Fursu število izdanih računov povečalo in ne zmanjšalo.”

Podatki res kažejo, da se je število izdanih računov v resnici povečalo, kar je v nasprotju s tezo vlade, da gre pri ponovni vzpostavitvi obveznosti za boj s sivo ekonomijo.

Foto: zajem zaslona

Izdaja računov je bila obvezna tudi sedaj – ukinil se je le račun v papirnati obliki
Siva ekonomija je po poročanju medijev le eden od razlogov, da so se na finančnem ministrstvu odločili za ponovno uvedbo obveznega izročanja računa prodajalca kupcu. Med ostalimi razlogi so še nelojalna konkurenca na trgu, varovanje pravic kupcev (z vidika nadzora nad vsebino računa in reklamacij) ter zagotavljanje stabilnih davčnih prihodkov državnega proračuna. Kot pojasnjujejo, lahko prodajalec kupcu račun izroči v papirni ali elektronski obliki, ki sta za namene davka na dodano vrednost (DDV) in davčno potrjevanje enakovredni. Na ministrstvu še poudarjajo, da bo kupec izročeni račun dolžan prevzeti in ga obdržati do izhoda iz poslovnega prostora prodajalca ter ga na zahtevo pooblaščene osebe nadzornega organa tudi predložiti – če kupec računa ne prevzame oziroma ga ne predloži pooblaščeni osebi, ga lahko doleti globa v višini 40 evrov.

Vračamo se torej v obdobje, ko so dacarji pred trgovinami legitimirali kupce, če imajo zraven račun o nakupljenih izdelkih. Vrača se absurdnost tistih časov, ko so letele šale, kako fursov uslužbenec pred trgovino zasači kupca in ga vpraša za račun, ta pa mu odgovori, da je izdelke ukradel, fursovec pa ga spusti, češ, aha potem pa v redu.

Tudi doslej je bila seveda izdaja računa še vedno obvezna, račun se je evidentiral v blagajni – ukinil se je le račun v papirnati obliki, ki pa ga je kupec na lastno željo še vedno lahko dobil. Tako bo vlada Roberta Goloba s tiskanjem papirja, ki ga vsi zavržejo takoj, ko zapustijo poslopje trgovine, “poskrbela” za okolje, z globami pa bodo poskrbeli, da potrošniki ne bodo “kupovali še več neumnosti”.

Pri tem pa je treba poudariti, da se s tem ukrepom vlada ne bo niti približno dotaknila prave sive ekonomije, ki je najbolj v razrastu v gradbeni delih, kjer razni mojstri že folklorno ponudijo opravljanje storitev “brez računa”. Ker gre za dela “od hiše do hiše”, je takšne kršitve izredno težko zaznati. Siljenje potrošnikov v jemanje papirnatih računov v trgovinah tega ne bo spremenilo.

Andrej Žitnik