fbpx

Borca Tita Turnška resnica o komunizmu povsem iztirila: Poslance je žalil z lažnivimi kurci, preden ga je Mahnič vrgel s seje!

Foto: YouTube. Tit Turnšek je izgubil živce.

V Slovenski demokratski stranki že dlje časa opozarjajo, da je financiranje veteranskih organizacij v Sloveniji zelo nepregledno in netransparentno, čeprav vlada Mira Cerarja to vztrajno zavrača. Nazadnje je to zavrnila ministrica za obrambo Andreja Katič, ki trdi, da je sistem pregleden, odkar je razdeljevanje sredstev prevzel njen kabinet. Odbor DZ za obrambo pod vodstvom poslanca SDS Žana Mahniča je o tem v sredo popoldne vseeno razpravljal na nujni seji, na kateri so bili prisotni tudi nekateri gostje, večinoma člani borčevskih organizacij, med katerimi je bilo najbolj zveneče ime predsednika Zveze združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB – Tita Turnška. Temu je poslanec Franc Breznik v svojem govoru, ki se je dotikal resnice o komunističnih zločinih, tako močno stopil na žulj, da je želel na seji besedo, čeprav kot gost do nje pravzaprav ni imel pravice. Ko ga je Mahnič prekinil in mu to obrazložil, je Turnšek povsem izgubil živce, preklinjal in grozil, zaradi česar je predsednik odbora za obrambo varnostnike pozval, da 78-letnika odstranijo s seje. Na koncu je prostore vendarle zapustil sam, a brez dodatnih groženj ni šlo.

Naj spomnimo; v SDS so po besedah poslanke Anje Bah Žibert razpravo na to tekmo zahtevali, ker menijo, da pri razdeljevanju sredstev veteranskim organizacijam ni pravega reda. Ministrstvo za obrambo je namreč na lanskem razpisu razdelilo 1,5 milijona evrov sredstev, od tega sta jih dve najvplivnejši organizaciji skupaj prejeli praktično milijon.

Zveza združenj borcev (ZZB) za vrednote NOB, ki ji predseduje prav Tit Turnšek (častni predsednik je Janez Stanovnik), je prejela kar 534 tisoč evrov, Zveza vetaranov vojne za Slovenijo, ki ji predseduje upokojeni general Ladislav Lipič, pa 432 tisoč evrov. 196 tisoč evrov prejme Zveza policijskih veteranskih društev Sever, vsa ostala društva skupaj pa dobijo manj kot 100 tisoč evrov. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) , v katerega se je v zadnjem času včlanila velika večina braniteljev slovenske domovine v času osamosvojitvene vojne, dobi samo 96 tisoč evrov.

Breznik: Prva kolaboracija v 2. svetovni vojni je bila med nacisti in komunisti
Franc Breznik je na seji odbora za obrambo med drugim opozoril, da je bil VSO ustanovljen ravno zaradi dejstva, da se večina veteranov iz osamosvojitvene vojne ni strinjala s tem, da je del borcev, ki podpirajo komunistični režim iz bivšega sistema, skušal spreminjati zgodovino, s tem pa vrednote slovenskih demokratov in pomladnikov. Izpostavil je odlikovanje takratnega predsednika Danila Türka, ki je Tomaža Ertla odlikoval s srebrnim redom za zasluge v času akcije Sever.

Kot je opozoril Breznik, je v času priprav na preprečitev tako imenovanega mitinga resnice leta 1989 Ertl resda vodil republiški sekretariat za notranje zadeve in s tem akcijo Sever, a to še ne more izbrisati škodljivih posledic njegovega tridesetletnega zatiranja demokracije. Ertl je kot nekdanji udbovec med drugim leta 1988 odredil tudi aretacijo Janeza Janše v znameniti aferi JBTZ. Odlikovanje Ertla pa je odkrito podpirala večina borcev, tako ali drugače povezanih s komunističnim sistemom iz prejšnje države.

Franc Breznik. Foto: SDS

Breznik je na seji opozoril, da veterani druge svetovne vojne trenutno prejemajo veliko več finančnih sredstev prejemajo kot veterani vojne za Slovenijo, za nameček pa borci, ki želijo potvarjati zgodovino, še danes odkrito podpirajo totaliratni sistem iz bivše države. “V 2. svetovni vojni sta se zgodili dve kolaboraciji. V prvi so najprej sodelovali nacisti in komunisti, šele potem ko so komunisti na slovenskih tleh pobili več tisoč ljudi, pa so se Slovenci začeli upirati proti takšnemu sistemu in šele potem se je zgodila druga kolaboracija z nacisti. To so zgodovinska dejstva, s katerimi se v Sloveniji strinja večina zgodovinarjev, le nekaj takšnih ne, ki podpirajo ali so del vaše organizacije,” je predsedniku ZZB za vrednote NOB Turnšku očital poslanec SDS.

Prav tako je Breznik opozoril, da sta se med 2. svetovno vojno oblikovali dve veji antifašizma in antinacizma, toda če so se pod eno vejo zbrali demokrati, ki so nasprotovali vsem totalitarnim simbolom, je druga veja antifašizem prikrito zlorabila v namen uvedbe svojega totalitarnega, zločinskega sistema – komunizma.

Turnšek grozil poslancu SDS: “Še se bova srečala!”
Ko je po koncu Breznikovega govora Turnšek Žanu Mahniču vskočil v besedo, ga je skušal predsedujoči na seji ustaviti, saj gostje po pravilih nimajo pravice govoriti, a se borec ni kar tako udal. Turnšek je vpil, da so Breznik in njegovi v resnici “lažnivi kurci” in da je poslanec SDS “lažniv kot pes”. To je Mahniča tako razjezilo, da je od Turnška zahteval, naj zapusti sejo, potem ko omenjeni tega ni želel, pa celo skušal poklicati varnostnike. Le-teh se je Turnšek očitno vendarle zbal, saj je nato vstal in zabrusil, “z največjim veseljem” odhaja. Ko je že stal med vrati, je Turnšek Brezniku še zagrozil, “da se bosta že še srečala”. Mahnič je ostal miren in borčevskemu srboritežu odgovoril, “naj se nauči obnašati”.

L. S.