fbpx

Cerar bo nogiral izraelskega svetovalca, ki je povezan z orožarsko industrijo, in najel svetovalca za 40 tisoč evrov mesečno

Foto: epa

Miro Cerar očitno bolj zaupa svetovalcu Aleksandru Kešeljeviću in državnemu sekretarju Eriku Kopaču kot pa izraelskemu svetovalcu Eisinu Asafu. Tega naj bi se že v kratkem poskušal znebiti.

Izraelski svetovalec Eisin Asaf, ki premierju Miru Cerarju svetuje pri političnem marketingu ter odnosih z javnostmi že več kot eno leto, naj bi že v nekaj dneh dobil nogo, poroča Požareport. Znano je, da je Asaf zahteval odhod tako Kešeljevića kot tudi Kopača, slednja pa sta, okrepljena še s tretjim članom  frizerjem Mičem Sojerjem, ki je zaupnik Mira Cerarja in član ožjega vodstva SMC, zahtevala, da predsednik vlade zamenja Asafa.

Režimski mediji se sicer Asafu klanjajo z različnimi nazivi, tako so ga, recimo, okronali za “izraelskega guruja političnega trženja”.

Cerar samo za enega svetovalca odšteje 40 tisoč evrov mesečno
Po podatkih omenjenega portala pa sta se v zgodbo vpletla še peti in šesti akter, in sicer zakonca Tijana in Igor Arih, saj naj bi se z Asafovim odhodom okrepila njuna vloga svetovalcev za Cerarja. Kar pa nadvse preseneča, saj je Asafa k Cerarju pripeljal Arih, Ariha pa do Cerarja Mič Sojer. Arih naj bi za svetovanje premierju dobival po 40 tisoč evrov mesečno, še navaja podatke Požar.

Razkrito, kako gredo preko svetovalcev orožarski posli
Po drugi strani pa Miro Cerar doslej še ni znal povedati, kako plačuje izraelskega svetovalca Eisina Asafa. O njem so bile sicer pred kratkim razkrite neposredne povezave z izraelsko vojaško industrijo IMI, to pa je slovenskim medijem razkril raziskovalec orožarske industrije Andrew Fernstein, ki je bil tudi sodelavec Nelsona Mandele. Ta je izdal, da bivši člani izraelskega vojaškega osebja oziroma podobni svetovalci, kot je Asaf, delujejo po principu, da najdejo “uspeha željne politike brez jasnega programa, ki ne vedo točno, kako se lotiti politične kariere. Izraelski svetovalci jim obljubijo, da bodo zanje vzpostavili politično stranko, platformo za politični program, poskrbeli bodo za volilno kampanjo, zbrali podpornike in sredstva. In nato bodo oni tisti, ki bodo zagotavljali varnost, prek njih bodo šli orožarski posli. To se je nedavno zgodilo v Malaviju. Predsednici so dali pomoč pri odnosih z javnostjo. Nenadoma se je začela pojavljati v tujih časopisih. Po osmih mesecih pa so ji rekli, da mora kupiti štiri čolne,” je povedal Fernstein za Večer, kako stranke potem plačujejo njihove usluge.

M. S.