Bosta “protikorona” Tanji prevzeli svoj del odgovornosti? V bolnišnicah trenutno zdravijo že osemdeset ljudi, osemnajst bolnikov potrebuje intenzivno nego!

Tanja Fajon in Tanja Ribič. (Foto: STA)

V soboto so v Sloveniji opravili 1917 testov in potrdili 159 okužb s covidom-19. V bolnišnicah trenutno zdravijo 80 ljudi, od tega jih je 18 na oddelku za intenzivno nego. En bolnik je umrl. Podatki sledilnika za covid kažejo, da je v državi trenutno 1648 aktivnih okužb.

Vlada je na Twitterju sporočila, da so iz bolnišnice oskrbe odpustili 15 oseb. Okužbe so v soboto potrdili v 64 občinah, največ v Ljubljani, in sicer 19, v Mariboru pa le eno manj. V obeh mestih je trenutno tudi največ aktivnih okužb. Delež pozitivnih testov je bil v soboto 8,29 odstotka, kar je največ doslej. Največji delež aktivnih okužb beležijo v občinah Črna na Koroškem, ter Log – Dragomer in Pivka, kažejo podatki sledilnika.

V Črni na Koroškem je žarišče okužb v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem. Tam so pred enim tednom potrdili prvo okužbo, in sicer pri zaposleni osebi. Direktorica centra Dalja Pečovnik je objavila na spletni strani, da je bilo v centru v soboto pozitivnih 32 uporabnikov, ki nimajo posebnih zdravstvenih težav, pa tudi 15 zaposlenih. Ta konec tedna bodo vzpostavili rdečo cono na eni od ponujenih lokacij v lokalnih skupnostih. Zaradi lažjega vzpostavljanja rdeče cone, so 17 uporabnikov začasno namestili v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. V CUDV se bodo vrnili takoj, ko bodo pripravili ustrezne prostore, je pojasnila direktorica.

Največ potrjenih okužb v skupini od 35 do 44 let
Po starosti je bilo tokrat največ potrjenih okužb v skupini od 35 do 44 let, in sicer kar 33. Veliko (26) pa jih je bilo tudi v starostni skupini od 45 do 54 let. Med predšolskimi in šoloobveznimi otroki je bilo potrjenih 8 okužb, med najstniki in mlajšimi odraslimi od 15 do 24 let pa kar 20. Med starejšimi so tokrat potrdili še najmanj okužb, v starostni skupini od 75 do 84 jih je bilo 7, med starejšimi od 85 let pa 5.

V Sloveniji so doslej opravili 217.448 testov na novi koronavirus in potrdili 5350 okužb, umrlo pa je 147 bolnikov s covidom-19.

Sara Bertoncelj