fbpx

Šarčeve lažne obljube: Brane Kralj po aferi vseh afer ostaja generalni sekretar LMŠ!

Irena Prijović, Marjan Šarec in Brane Kralj (foto: STA)

Konec avgusta je odjeknila zagotovo ena izmed največjih afer v Šarčevi vladi do sedaj. Spomnimo, nadzornica Uradnega lista Irena Prijović je obtožila generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja, da jo je nezakonito poskušal prisiliti k imenovanju Igorja Šoltesa za direktorja.

“Poklical me je generalni sekretar politične stranke LMŠ Brane Kralj in mi naročil, da država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu mimo in pred kakršno koli komunikacijo z SDH, d.d., ki je 100-odstotni delničar Uradnega lista,” je v prijavi pristojnim institucijam, tudi SDH in protikorupcijski komisiji,  zapisala Prijovićeva.

Dan po aferi vseh afer v mandatu vlade Marjana Šarca vse tiho je bilo. Mainstream mediji so se potuhnili, prav tako pa se je na veliko sprenevedal sam Šarec, češ da od Kralja pričakuje pojasnila glede očitkov o političnih pritiskih pri kadrovanju. Ob tem nikakor ne gre spregledati dejstva, da je Brane Kralj Šarčeva desna roka, kar pomeni, da je Šarec kadrovanje na evropskih volitvah poraženega Igorja Šoltesa direktno ukazal ali pa je zanj vsaj vedel. Vse izjave Šarca, da bi se oddaljil od odgovornosti, so bile zatorej čisto sprenevedanje. Končno je nato Šarec le priznal poraz in koruptivnost svoje desne roke, na novinarski konferenci pa najavil, da Kralj ne bo več generalni sekretar LMŠ.

Brane Kralj in Marjan Šarec (Foto: Facebook)

Šarec upal, da bodo Slovenci pozabili na afero
Šarec je svojo odločitev sporočil 29. avgusta, a očitno je ob tem računal na pozabljivost Slovencev. Tako kot na vsakih volitvah pozabijo, kako jih ožemajo leve vlade, bi očitno kaj kmalu lahko pozabili tudi to, da Kralj kakor ni več generalni sekretar LMŠ. Medijski psi čuvaji ne bi več lajali, Šarčeva karavana pa bi šla naprej. A Šarec je znova dokazal, kako malo je vredna njegova beseda. Od 29. avgusta pa do 18. septembra se ni spremenilo še prav nič, Ajpes celo razkriva, da je Kralj še vedno zakoniti zastopnik LMŠ. To nam je v telefonskem klicu potrdil tudi predstavnik poslanske skupine LMP za odnose z javnostmi Tilen Podergajs, ki je dejal, da je bilo to “nazadnje tudi izpostavljeno v intervjuju predsednika vlade v ponedeljek, kjer je povedal, da še opravlja tekoče posle, do nastopa novega, v doglednem času”. Seveda nas je zanimalo, kaj to pomeni – v doglednem času. Bo Kralj generalni sekretar še en mesec, do konca leta oziroma kako naj si razlagamo “dogleden” čas? Na to pa ni znal odgovoriti. “To vam ne bi sedaj znal odgovoriti, ker je tudi predsednik vlade v ponedeljek povedal, da še nima izbranega novega sekretarja, ampak da se dela na tem. Časovnice vam pa zdaj ne morem povedati, ker je ne vem.”

Brane Kralj torej po aferi vseh afer v Šarčevi vladi ostaja generalni sekretar LMŠ. Ob tem se poraja zgolj vprašanje, ali je Šarec res tako nedosleden, ali je preprosto brez hrbtenice, ali pa ga globoka država drži v šahu?

Marjanca Scheicher