Brat novega šefa policije se je redno dobival z osumljencem iz afere Marina

Komandir policijske postaje Nova Gorica Sejad Jušić je prijateljeval z osumljencem, ki je v Slovenijo vpeljal avstrijski model javnih hiš. (Foto: Freepik, FB)

Kot smo že poročali, je karierni policist in novi generalni direktor policije Senad Jušić že na začetku svoje kariere moral zapustiti kriminalistični oddelek v Kopru – med drugim naj bi šlo za izdajanje informacij in druženje s kriminalci. Podobne prakse pa se očitno poslužuje tudi njegov brat dvojček Sejad, ki je kot komandir policijske postaje Nova Gorica redno prijateljeval z osumljencem.

Načelnik PP Nova Gorica Sejad Jušić je redno prijateljeval z osumljencem Dejanom Šurbekom in obiskoval Marino. Zaradi brata Senada Jušića, ki je bil – preden je pred kratkim zamenjal Boštjana Lindava – zaposlen na GPU, pa je zadeva potihnila, smo izvedeli od dobro obveščenih virov. Gre za afero Marina, v kateri so bili obtoženi Sergej Racman, Dejan Šurbek, Jože Kojc in Vesna Ternovec. Slednja je direktorica družbe Cratos, pod okriljem katere se je v klubu Marina dogajala organizirana prostitucija, so pred dobrim letom poročale Primorske novice. Specializirano tožilstvo v obtožbi trdi, da je bila ponudba spa in wellness storitev le krinka za bolj dobičkonosno dejavnost – organizirano prostitucijo, so še poročali mediji.

Obramba je večkrat izpostavila, da je bilo sporno delovanje tajnih delavcev policije, ki naj bi v Marino hodili tudi z odredbo za navidezni odkup spolnih storitev. Po navedbah prej omenjenega medija pa je pričal tudi komandir oziroma načelnik novogoriške policijske postaje Sejad Jušić, ki naj bi Šurbka spoznal, ko so na Ajševici začeli s poslovanjem. Povedal je, da nikoli ni imel občutka, da bi v Marini kaj prikrivali in da tudi nikoli ni opazil odklonilnega odnosa. Potrdil je, da se je s Šurbkom družil tudi zasebno. O službenih zadevah se po njegovih besedah nista pogovarjala, niti do zaključene akcije ni vedel, da bi imel Šurbek status osumljenca.

Foto: zajetje zaslona/Primorske novice

V Slovenijo naj bi želeli vpeljati avstrijski poslovni model javnih hiš
Po informacijah, ki smo jih prejeli od dobro obveščenih virov, to, da Jušić ni vedel, da ima Šurbek status osumljenca, sicer drži. Šurbek je namreč pri njem preverjal informacije, če poteka kakršna koli preiskava oziroma, če so v “kaznivem dejanju” – vendar pa se je zadeva pred Jusićem skrivala in zato ni imel podatkov, ki jih je od njega želel Šurbek. Očitno so vedeli, da Jušiću ne gre zaupati – kot smo že poročali, je tudi njegov brat dvojček na začetku svoje kariere izdajal informacije in so ga zato premestili na drugo delovno mesto, na mejno policijo. Gre za to, da naj bi Šurbek v Slovenijo želel prenesti avstrijski “poslovni model”, ki ga lahko vidimo v wellnessu Wellcum ali Andiamo, kamor po spolne usluge hodijo številni Slovenci. Določene osebe naj bi Šurbka prepričevale, da bi tudi pri nas ta poslovni model lahko potekal zakonito, Šurbek pa očitno ni bil povsem prepričan in je zato spraševal Jusića, če že poteka preiskava oziroma, kaj se dogaja. Jušić je zatrjeval, da goriška policija nima nič proti Marini, saj s podatki ni bil seznanjen, ni vedel, da je v ozadju preiskava. Mu je pa lahko izdajal kakšne druge podatke, do katerih je imel dostop. Da se je Jušić dobival s Šurbkom je bilo potrjeno s prikritimi ukrepi – s tajnim opazovanjem in prisluhi. Ali je v zameno dobil kakšne ugodnosti, ni znano, zadevo so namreč pometli pod preprogo. Zaenkrat tudi ni znano, ali je Jusić Marino kdaj obiskal kot gost.

Justin, Mary, Kylie - WELLCUM

Sara Kovač