Burne Twitter reakcije na Kučanovo proslavo 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matično domovino: Če bi to tvorilo narodno zavest, bi 1919 Prekmurje pripadlo marsikomu drugemu!

Foto: Veronika Savnik

Če bi izključno to, kar nam je prikazal Kučanov organizacijski odbor na proslavi ob 100-letnici priključitve Prekmurja tvorilo narodno zavest, bi 1919 Prekmurje pripadlo marsikomu drugemu kot Sloveniji,” se je glasil eden izmed tvitov, ki poudarja vsebinsko praznost in cenzuro uradne proslave. “Marjan Šarec komaj prebral enega od najbolj politično izključujočih in za narod razdvajajočih govorov. Državno proslavo pa je tako zamenjal za agitatorski nastop na političnem shodu slovenske levice,” pa Šarčev govor ocenjuje odvetnik iz zamejstva Damijan Terpin.

V soboto smo praznovali 100-letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, dan pa sta obeležili dve proslavi v Beltincih. Prva je bila na sporedu slovesna sveta maša, ki jo je v živo prenašala Nova24TV, nato pa je sledila še uradna državna proslava, ki jo je levica z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom ugrabila za poveličevanje komunizma. Ta je med javnostjo na Twitterju naletela na številne kritike.

Preberite še: Umrl je Ivan Oman

“Pravkar pridiga Soboskega skofa Štumpfa: Prekmurje ima mogocnega priprosnjika v velikem sinu Danijelu Halasu, zrtvi komunisticne revolucije,” je dogajanje na sveti maši v Beltincih komentiral TV voditelj Nova24 TV, Franci Donko. “Dobro je okrcal tiste, ki razdvajajo narod. Da bodo kmalu konc vzeli in narod z njim,” se je strinjal Marko Andolšek, ki se je ob tem spraševal ali je bil pri maši tudi nekdanji predsednik Milan Kučan, ki je ugrabil organizacijo državne proslave zaradi česar sta na koncu bili dve ločeni proslavi.

“A Kučan bo prisostvoval sveti maši v Beltincih? In to v prvi vrsti…morda pa se želi zbližat z Bogom?” se je spraševala tviterašica Mojca B.

https://twitter.com/Medeja_7/status/1162737098195132416?

“Naj se zjasni naša narodna zavest!” je v svoji pridigi na sveti maši v Beltincih ob 100-letnici združitve Prekmurcev z matičnim narodom klical kardinal Franc Rode.

Na Nova24TV pa smo bili deležni tudi zahval s strani Aleksandre Gregl za “za dragocen in profesionalen TVprenos svete maše v Beltincih ob 100.letnici združitve Prekmurcev z matičnim narodom.” “Prenos v službi Resnice! Dobrodošel Gospod Jezus Kristus!” je še dodala.

“Ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom se je v Beltincih zbralo preko 6.000 vernikov ter 110 duhovnikov,” so sporočili s Slovenske škofovske konference.

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je ob prazniku izpostavil, da ni bilo zaslediti nobene triumfalnosti. “Slovenci smo hvaležni Bogu in zgodovini, da nam je namenila življenje v isti državi,” je povedal Kovšca in dodal, da je “današnja proslava izvenela kot nekaj netriumfalnega ampak potem poziv vsem skupaj k dobremu in prijateljskemu sobivanju vseh v skupni državi in skupni Evropi.”

Bolj piker je bil kolumnist Demokracije Vinko Vasle. “Zdaj, ko sem bil pri maši v Beltincih na Nova24 TV, ni nobenega razloga več, da bi mi dušo omadeževal Serpentinšek na TV SLO javna hiša.”

S tem se je strinjal Andolšek, ki je uradno proslavo, nad katere organizacijo je bedel Kučan označil za “nek okultni obred, malikovanje zla, klicanje hudih duhov.”

Podobno negativno mnenje o državni proslavi v Beltincih je imel tudi podpredsednik Odbora za Slovence v zamejstvu in po svetu Strokovnega sveta SDS Damijan Terpin, ki je govor premiera Šarca označil za agitatorski nastop na političnem shodu slovenske levice. Marjan Šarec komaj prebral enega od najbolj politično izključujočih in za narod razdvajajočih govorov. Državno proslavo pa je tako zamenjal za agitatorski nastop na političnem shodu slovenske levice.”

Ob tem je Terpin izpostavil še protislovje v katero je zapadel Šarec, ko je v isti sapi trdil, da je na Pomurje za časa komunistične Jugoslavije “legla tema”, in obenem posebej pozdrav Kučana, ki je to temo v Jugoslaviji vse od leta 1969 kot član sekretariata Zveze komunistov Slovenije do leta 1989, ko je bil predsednik Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije, pomagal ustvarjati.

Nad obnašanjem Prekmurcev, ki so ob tem ploskali Kučanu je bil presenečen tudi poslanec SDS, Tomaž Lisec. “Prekmurci, Milan s kompanijo vam je uničil večino podjetij. Ostala so večina le njemu podložna. In vi mu še ploskate?!?” je zapisal na Twitterju.

Kiritiki ni ušla niti objava RTV Slovenija o napovedanem pogovoru z Etelko Korpič Horvat, Milanom Kučanom in Vladom Kreslinom. “Ko veš, kdo sprašuje, veš kakšni so gosti. Prekmurci, kaj vam je tega treba?” je zanimalo Lisca.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1162785438391775232?

“Neverjetno. Kakšen pluralen nabor,” se je ob tem pridušal predsednik SDS Janez Janša.

https://twitter.com/BernardBrscic/status/1162797421577080832?ref_src=twsrc%5Etfw

Ivan Šokić