Carlova udarila po svojem sodelavcu, ki je želel le objektiven novinarski prispevek!

Eugenija Carl je svojega kolega novinarja Nejca Krevsa označila za mlečnozobca (Foto: Facebook)

Novinarji RTV Slovenija so v veliko primerih najbolj glasni, ko se gre za pravice medijev in medijsko svobodo. Na žalost pa se cenzura dogaja tudi za njihovimi vrati, saj je glavna urednica izločila prispevek intervjuja z izraelskim veleposlanikom. Urednik sam po sebi lahko sam odloča, kaj bo objavil, medtem pa je novinarka Eugenija Carl prestopila prag dobrega okusa. “Ko mlečnozobec povprečnega novinarstva, a očitno eksplodirane ambicioznosti in ega, javno vrešči o cenzuri, ki seveda to ni bila, se TV (škodljive) bizarke pišejo kar same,” je napisala na Facebooku RTV novinarka Carlova o odzivu novinarja Nejca Krevsa, ki je izpostavil, da je bil tarča cenzure. Gre za izjemno deskreditacijo lastnega sodelavca je prepričan njen sodelavec Igor Pirkovič. “Nejc je kvaliteten in razgledan novinar ter vedoželjen, na pragu da se razvije v zelo dobrega novinarja,” nam je pojasnil Pirkovič. 

Po odmevni cenzuri urednice informativnega programa na RTV Manice Janežič Ambrožič, ki je preprečila intervju z izraelskim veleposlanikom Eyalom Selo se je na Facebooku oglasila tudi RTV novinarka Evgenija Carl, ki je prepričana, da je urednica ravnala pravilno, ker je cenzurirala mladega novinarja Nejca Krevsa. “Ko mlečnozobec povprečnega novinarstva, a očitno eksplodirane ambicioznosti in ega, javno vrešči o cenzuri, ki seveda to ni bila, se TV (škodljive) bizarke pišejo kar same,” se je odzvala RTV Carlova, ki rada opozori nase. S tem je po mnenju novinarja Igorja Pirkoviča diskreditirala lastnega kolega, kar pa se ni zgodilo prvič. V tem primeru se jasno izkaže, da določeni novinarji na RTV ne želijo objektivnosti, saj gre za skrajno leve politične aktiviste.

V nadaljevanju Carlova izpostavlja, da je pravilno, da je bila glavna urednica informativnega programa objektivna pri objavi. Objektivnosti pa sicer ni pokazala Carlova, ko pravi, da je samo Izrael izvajal invazijo. “Kateri odgovorni urednik na tem svetu bi dovolil, da na dan, ko Izrael med drugimi ubije ducat otrok, v oddaji nastopi zgolj izraelska stran ( veleposlanik v tem primeru). Da urednik pri tako težki, občutljivi temi zahteva, da mora nastopiti tudi palestinska stran, ni cenzura,” je dejala.

Vir: Facebook

Vsekakor pa bi moralo na splošno pri vseh novicah veljati objektivnost, a žal to pri RTV drži samo v izbranih primerih, kot je v tem primeru Izrael. “Ko urednik presodi, da je na primer tekst potrebno popraviti, dopolniti, preoblikovati, premakniti fokus…, ni cenzura, je dolžnostna gatekeeping funkcija urednika,” je poudarila. Pri tem je podprla odgovorno urednico, za novinarja pa si želi, da je nekam “iztrčal”. “Fant moj, tebi se o pritiskih še sanja ne. Niti o novinarstvu,” je prepričana.

Sodelavca je označila za “šmrkavca”
V nadaljevanju je še naprej udrihala proti lastnemu sodelavcu: “Fantu očitno zadeve niso jasne, niti toliko ne, da bi, preden je šel tipkati vreščeče nebuloze, zavrtel telefon do urednice in se prepričal, če drži, kar mu je natvezil urednik Odmevov.” Če bi bila sama očitno urednica, bi fantu trda predla: “Da sem jaz urednik, bi šmrkavec eno leto tolkel ankete, krajšal agencijske in policijske novice.” Vprašanje je, kako bi Carlova prenesla, če bi kdo o njej napisal kaj takšnega. Po dosedanjih izkušnjah sodeč, bi bila verjetno izjemno burna reakcija.

Eugenija Carl (Foto: Facebook/Eugenija Carl)

Vsekakor pa ni vse tako črno kot meni Carlova. Kot nam je razkril novinar RTV Igor Pirkovič, gre v primeru Krevsa za mladega nadobudnega novinarja. Kot vsi ostali novinarji meni, da imajo tudi mladi novinarji imeti pravico biti slišani, delodajalci pa bi jih morali pri tem podpreti, saj le tako lahko uspešno gradijo svojo kariero. “Kvaliteten in razgledan novinar ter vedoželjen, na pragu da se razvije v zelo dobrega novinarja,” je Pirkovič opisal Krevsa. Kot v nadaljevanju poudarja, je v tem primeru edino pravilno, da o omenjeni (ne)cenzuri odloča programski svet, komisija in varuhi pravic novinarjev. “Vsekakor pa takšna izjava s strani novinarke, ki sama poudarja novinarsko svobodo niso primerne in ni pravilno, da ima takšen odnos do svojih sodelavcev,” je še poudaril.

Sara Rančigaj