WHO opozarja, da je število smrtnih žrtev covida precej višje od uradno objavljenih podatkov

Datum:

Zaradi pandemije covida-19 je umrlo od dvakrat do trikrat več ljudi, kot kažejo uradni podatki smrtnih žrtev te bolezni, ocenjuje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Po uradnih podatkih WHO je covid-19 doslej zahteval 3,4 milijona življenj – a v resnici naj bi bila številka med 6 in 8 milijoni smrtnih  žrtev, poroča Reuters.

Skupno število smrti je najmanj od dvakrat do trikrat tolikšno, kot znašajo uradni podatki,” je povedala pomočnica generalnega direktorja, pristojna za podatke Samira Asma. Ocenjujejo, da bi lahko v resnici zaradi pandemije covida-19 umrlo od šest do osem milijonov ljudi, je dejala po poročanju tujih tiskovnih agencij. To so ocenili na podlagi prvih ocen števila presežnih smrti v letu 2020, ki jih je mogoče pripisati pandemiji covida-19. Ocenjujejo, da je umrlo vsaj tri milijone ljudi, kar je 1,2 milijona več od uradnih podatkov. Ocena vključuje tudi vse, ki so umrli zaradi preobremenjenosti zdravstvenih sistemov, socialno-ekonomskih posledic pandemije ali psihičnih težav, povezanih z njo. “Presežna umrljivost nam daje boljšo sliko, ker zajema tako neposredne kot posredne učinke,” je povedal analitik podatkov pri WHO William Msemburi.

Na vprašanje, koliko presežka smrtnih žrtev bi danes lahko pripisali pandemiji, je Asma odgovorila: “Mislim, da bi lahko bila ocenjena na približno šest do osem milijonov smrtnih žrtev.” WHO je sodelovala z državami, “da bi razumela resnični obseg žrtev zaradi epidemije, z namenom, da bi se lahko bolje pripravili na naslednje nujne primere,” je dejala. Razlika v številkah je posledica več dejavnikov, vključno z zaostajanjem poročanja o smrtnih primerih zaradi covid-19 v številnih državah; dejstvo, da je veliko ljudi že zgodaj umrlo zaradi bolezni, ne da bi jih testirali; in tudi, da se mnogi zaradi ukrepov (lockdowna) niso mogli zdraviti zaradi drugih bolezni in stanj.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

Novi korupcijski okostnjaki Švarc Pipanove

Nekdanjo pravosodno ministrico Dominiko Švarc Pipan bremeni še en...

[Video] Veleposestnica Nika Kovač razkazovala svojo ogromno teraso

Kulturni fenomen Nike Kovač postaja iz dneva v dan...

Golobov in Jankovićev podžupan letoval v luksuznih hotelih za drobiž

Ljubljanski podžupan Samo Logar iz vrst Gibanja Svoboda je...

Dežman ob petnajstletnici vstopa v morišče Huda Jama: Titofilni konzervativci zavračajo dialog!

Predsednik Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč...