fbpx

Carlova znova prestopila mejo, bo vodstvo RTV ukrepalo?

Eugenija Carl (vir: vFokusu)

Novinarka RTV Slovenija Eugenija Carl pogosto napiše kakšno kruto na račun svojih sodelavcev. V preteklosti so se kot njene žrtve znašli Jože Možina in Nejc Krevs, medtem pa ji je Rosvita Pesek kar javno na Facebooku sporočila, da ima dovolj njenih metod javnih kritik svojih sodelavcev. Tokrat je Carlova s komentarjem napadla ustvarjalce oddaje Odmevi in jih obtožila da “furajo propagando za satelite”. Na RTV njeno obnašanje označujejo za neprimerno, saj je v tem primeru šlo tudi za poniževanje voditeljice Tanje Starič, gostij in celotnega programa RTV.

Splošno znano je že, da je včasih obnašanje novinarke RTV Eugenije Carl mimo vseh meril in se ne obremenjuje s tem, kar zapiše na Facebooku. Tokrat sta bili novinarki trn v peti gostji v oddaji Odmevi na RTV Slovenija. Šlo je za skupen nastop nekdanje kmetijske ministrice in ustanoviteljice stranke Naša dežela Aleksandre Pivec in poslanke SMC Mateje Udovč, ki je prestopila k Pivčevi v stranko. Obe povabljeni v oddaji sta pojasnili, zakaj je Udovčeva prestopila. Pivčevo so med drugim povprašali tudi to, če se ji bo pridružil še kakšen poslanec.

“Prijazno kramljanje, večerni babji čvek,” je Carlova na Facebooku komentirala njun nastop. S svojo izjavo je šla še korak dlje in svoje novinarske kolege obtožila, da je bila oddaja narejena po naročilu in da “furajo propagando za satelite”“Ampak prišel je klic, obe v studio, čeprav je bila oddaja že polna. Ni problema, izredno zaprosilo za podaljšanje kakopak odobreno, plik, plak … oddaja podaljšana za pet minut. Za en prestop takoj prostor za samopromocijo in celo podaljšek oddaje, ki jo po PPN krajšajo. Tako bomo očitno zdaj furali propagando za satelite,” je ob tem še dodala.

Poslanka SMC Mateja Udovč in nekdanja ministrica za kmetijstvo ter predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec (Foto: zajem zaslona RTV)

Pri Reporterju so želeli izvedeti, ali je res do nastopa omenjenih političark v sicer tisti večer že “polnih” Odmevih prišlo, ker naj bi “prišel klic”. S strani vršilke dolžnosti odgovorne urednice informativnega programa TVS Jadranke Rebernik so prejeli odgovor, da je šlo pri gostovanju Pivčeve in Udovčeve za ekskluzivno informacijo, ki so jo dobili pozno zvečer tik pred oddajo Dnevnik. Posebej naj bi bili zanimivi zaradi tega, ker prestopi poslancev niso pogosti, predvsem pa so zanimivi v času pred volitvami. Oddajo so podaljšali za nekaj minut, ker so bili ob 19. uri vsi gostje že potrjeni. “Izjemno neprijetno bi bilo, če bi jih tako pozno odpovedovali,” je dodala.

Carlova je ponižala voditeljico oddaje, gostji in celotno RTV
Ko so jo vprašali, kako bodo v tem primeru ukrepali zoper Carlovo, ki je s temi izjavami okrnila ugled RTV, je Rebernikova njene izjave označila kot neprimerne in ponižujoče do voditeljice oddaje, gostij in njihovega programa. “Menim, da je zapis kolegice Carl neprimeren, neprimerno je njeno poniževanje voditeljice Odmevov Tanje Starič (tisti večer je ona vodila oddajo), gostij in našega programa, pa tudi javno razpravljanje o internih zadevah,” je dejala.

Vir: Twitter

Takšni burni odzivi Carlove niso nekaj novega, tudi to ne, da napada lastne novinarske kolege. Napadla je že svojega novinarskega kolega Jožeta Možino in njegov intervju dobesedno raztrgala. “Dodajam: Intervju, ki potrebuje najbližji kontejner za nevarne odpadke,” je zapisala Carlova o oddaji svojega sodelavca Možine. Spet drugič naj bi Carlova šla celo tako daleč, da se je na njeno objavo odzvala tudi druga voditeljica Odmevov Rosvita Pesek in Carlovi kar javno na Facebooku sporočila, da ima dovolj njenih metod javnih kritik svojih sodelavcev.

Carlova je v preteklosti že bila poniževalna do svojih novinarskih kolegov
Carlova je napadla tudi svojega mlajšega novinarskega kolega Nejca Krevsa, ki je bil kritičen, da je njegov intervju z izraelskim veleposlanikom cenzurirala takratna odgovorna urednica Manica Janežič Ambrožič. “Ko mlečnozobec povprečnega novinarstva, a očitno eksplodirane ambicioznosti in ega, javno vrešči o cenzuri, ki seveda to ni bila, se TV (škodljive) bizarke pišejo kar same,” je o svojem sodelavcu zapisala Carlova. V nadaljevanju je podprla Janežič Ambrožičevo, a poniževalno izrazila upanje, da je novinar “iztrčal”.

Eugenija Carl je svojega kolega novinarja Nejca Krevsa označila za mlečnozobca. (Foto: Facebook)

Pri Reporterju menijo, da je novinarka Carlova s takšnimi izjavami kršila določbe Pravilnika o poklicnih standardih in da ima generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough pravno podlago za ukrepanje zoper njo. Kot pravijo, ta akt RTV med drugim določa, da “novinarji, uredniki in drugi ustvarjalci radijskih in televizijskih programov s svojim javnim in političnim delovanjem, z dejavnostmi v prostem času, z zasebnimi posli in finančnimi interesi ne smejo zlorabiti položaja v RTV Slovenija, škodovati natančnosti, nepristranskosti in verodostojnosti programov RTV Slovenija, ogrožati ugleda in dobrega imena posameznikov ali celotnega javnega zavoda ter zaupanja poslušalcev in gledalcev v vsebino programov RTV Slovenija.”

Sara Rančigaj