fbpx

Čas za nove ustavne sodnike – jih bodo imenovali po sistemu Jasne Murgel?

Foto: STA

Poslanci državnega zbora bodo danes v nadaljevanju julijske seje odločali o kandidaturi Špelce Mežnar in Marka Šorlija za ustavna sodnika. Glasovanje je tajno, za imenovanje pa kandidata potrebujeta večino glasov vseh poslancev, torej najmanj 46.

Mežnarjeva in Šorli sta bila izbrana s strani predsednika države Boruta Pahorja, po tem ko se je le ta posvetoval s poslanskimi skupinami. Do sedaj s strani poslancev ni bilo slišati nobenih kritik, zato lahko sklepamo, da so politiki, kar se tiče obeh kandidatov usklajeni.

V Združeni levici imajo svoje teorije
V ZL pa očitno niso dosegli konsenza z ostalimi poslanskimi skupinami. Napovedali so, da ne bodo podprli nobenega kandidata. Pravijo, da sicer nimajo nič proti kateremu koli kandidatu, a da nasprotujejo paketnemu imenovanju ustavnih sodnikov. Strategija, ki se je ZL že večkrat obrestovala je “ko so vsi za, bodimo proti.”

Odhajata Mozetič in Klampferjeva
Mežnarjeva, po poklicu raziskovalka, profesorica in odvetniška kandidatka, bo v primeru izvolitve nasledila Miroslava Mozetiča, ki mu mandat poteče 30. oktobra. Marko Šorli, vodja kazenskega oddelka na vrhovnem sodišču pa bo zasedel mesto ustavnega sodnika po izteku mandata Marti Klampfer 19. novembra.

Strah pred napovedmi Jasne Murgel
Še vedno pa odmeva, vsaj v ušesih tistih, ki pozorno poslušajo, znamenita izjava poslanke SMC Jasne Murgel. Trenutno zamrznjena sodnica je poraz na referendumu o družini pospremila z besedami “Bomo delali naprej, saj eno leto hitro mine. Vmes menjamo ustavne sodnike ustavnega sodišča”. Upamo samo, da do take diktature v Sloveniji ne bo nikoli prišlo.

A. R., STA