fbpx

Časopis Delo doživel posmeh, Zoran Janković živi v iluziji: “Če bi bil leta 2012 premier, bi bilo drugače, bolje”

Zoran Janković (Foto: STA).

Župan Ljubljane je prepričan, da bi v primeru, če bi leta 2012 on postal predsednik vlade, “bi bilo drugače, bolje.” To je objavil kar mainstream levičarski medij Delo in si s tem zaslužil posmeh družabnih medijev.

Potem ko je Delo pred leti objavilo “ekskluzivno” fake novico o “očetu” Francetu Rodetu in njegovem “sinu” Petru Stelzerju, kar je imelo za posledico strm padec časnikove prodane naklade, je jasno, da ob takšnih pocukranih člankih, kot ga je objavilo Delo tudi danes, temu tiskanemu mediju ne more iti na boljše. V svoji rubriki Ozadja omenjeni časopis namreč brezsramno promovira župana Ljubljane Zorana Jankovića, češ da če bi bil on leta 2012 predsednik vlade, bi bilo vse drugače  predvsem boljše. To je sicer del intervjuja, ki razkriva, kako Janković živi v preteklosti oziroma, še natančneje,  v iluzijah, saj leta 2012 ni bil sposoben niti sestaviti vlade, kako bi jo bil potemtakem sploh sposoben voditi?

Janković je prepričan tudi, da mu je bila največja krivica storjena, ko ga je KPK dal v isti čoln z Janezom Janšo, češ da on pa že ni tak. In prav ima, Janković res ni kot Janša. Jankoviću je uspelo Mercator zadolžiti iz skromnih 20 milijonov na 626 milijonov evrov, Mestno občino Ljubljana, ki jo vodi od leta 2006, pa je zadolžil za štirikrat. Janša je ves čas iskal rešitve, kako bi Slovenijo popeljal iz krize, medtem ko je Janković “študiral” predvsem to, kje stakniti še kakšen kredit, saj so bili vsi njegovi prevzemi v času vodenja Mercatorja skoraj v celoti financirani s posojili.

Po cerarizmih še jankovićizmi
Da je inteligenca Jankovića na ravni Mira Cerarja in njegovega famoznega stavka: “Ni šlo za izhodišča, razen tam, kjer je šlo dejansko za izhodišča,” pa potrjuje tudi stavek iz promo intervjuja, objavljenega v omenjenem dnevniku, kjer župan Ljubljane pravi: “Čeprav sem zelo razumski človek, se vedno odločam po intuiciji.” Torej mu razum ne koristi kaj dosti …

“Imam milijonske dolgove, ki jih ne bom nikoli odplačal” – jih bodo pa revni davkoplačevalci
Na ta članek se je odzval tudi prvak SDS Janez Janša na Facebooku, kjer je objavil zapis z naslovom “Lažnivi kljukec Zoran”, v njem pa strnil vsebino promocijskega intervjuja, ki ga Delo “prodaja” svojim bralcem: Milan Kučan ne odloča o ničemer pomembnem več. Nikoli ni pripeljal delegacije priviligiranih Ljubljančanov k meni na Magistrat. Da bi me nagovoril k ustanovitvi stranke? Kje pa. In prav nič nima pri tem, da sem pri državnih bankah izsilil na desetine milijonov € kreditov, ki jih danes namesto mene odplačujejo revni Slovenci. Pa da mi Kučan pomaga na policiji, kjer so večino preiskav zašuštrali? Na sodiščih, kjer me tudi po 12 letih od ropa pri najboljšem sosedu niso uspeli obsoditi? Kje pa, Milan Kučan in Murgle so le bajke za tiste, ki bi se radi uprli plačevanju za 18-milijonsko luknjo, ki sem jo pustil na Elekti. Motijo se tisti, ki mislijo, da imam poleg polovice hiše še ne vem kako bogastvo. Imam pa milijonske dolgove, ki jih ne bom nikoli odplačal. To boste namesto mene storili vi. Ljubljana je najlepše mesto na svetu. Nobeno drugo se ne bi pustilo tako skubiti. In Milan Kučan nima nič s tem.”

Foto: Facebook/@Janez Janša

Tudi zaradi takšnih vidno promocijskih intervjujev je jasno, zakaj je slovenski tisk vse manj bran, posledično pa vse manj vpliven. Medtem ko je bilo Delo pred leti eden najbolj branih dnevnikov, ga danes prelista le še okrog 28.500 bralcev.

Prodaja je najbolj padla Delu. Vir: domovina.je

Graf, ki ga je objavila spletna stran Domovina.je 30. marca 2017, razkriva, da se je konec leta 2016 prodalo le še okrog 28.500 tiskanih izvodov Dela, kar je skoraj 40-odstotni padec prodane naklade v primerjavi z letom 2004, ko so prodali kar 76.500 tiskanih izvodov. Uredniki tiskanih medijev se sicer radi tolažijo, da je takšen padec posledica spremenjenih bralnih navad Slovencev ter poplave spletnih medijev, vendar pa to ne drži v celoti. Velik krivec je tudi, da Slovenci zaradi tako imenovanih fake novic mainstream medijem vse manj verjamejo, kar se je odlično pokazalo v primeru, ko je bila Trumpova zmaga že jasna, oni pa so še vedno navijali za Hillary Clinton, češ da morda pa ji le še uspe premagati že znanega predsednika ZDA. To potrjuje tudi MOSS  merjenje obiskanosti spletnih strani, ki je branost spletnega Dela postavil šele na 9. mesto.

Delo pa si je s člankom  intervjujem z ljubljanskim županom prislužilo posmeh družabnih medijev. Objavljamo nekaj zapisov s Twitterja:

https://twitter.com/laurakriznik/status/861502382928257025

https://twitter.com/cesenj/status/861479096953561089

M. S.