fbpx

[Video]”Cerar in Mramor sta grobarja obrambnega sistema”

Poslanec Žan Mahnič (Foto: Nova24tv)

“Cerar in Mramor sta grobarja slovenskega nacionalnega varnostnega sistema. Prvi, ker ne drži obljub, ki jih je dal zvezi NATO, drugi pa, ker ne zagotovi sredstev, ki jih je premier obljubil zvezi NATO,” menijo v SDS, zaradi česar so pripravili reformo rezervne sestave slovenske vojske, saj menijo, da je zaradi alarmantenga stanja že ogrožena varnost državljank in državljanov.

V SDS so že januarja predstavili eno od temeljnih rešitev na področju obrambe, ki bo tudi temeljna točka njihovega programa za naslednje volitve. Po njihovem je stanje v vojski alarmantno, saj je nacionalni varnostni sistem že tako podhranjen, da je varnost države že ogrožena. Zaradi tega bo jutri sklicana nujna seja odbora za obrambo, kjer bodo predstavili reformni predlog rezervne sestave, hkrati pa bodo od ministrstva za obrambo zahtevali, naj pripravi analizo njihovega predloga in nato poroča o ugotovitvah.

Da je situacija v zvezi z reševanjem migrantske krize že kar nekoliko shizofrena in bi resnično terjala izredno sejo Državnega zbora pa je dejal predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter poslanec SDS Branko Grims.

Slovenska vojska je na robu svojih moči
Slovenska vojska po mnenju predsednika odbora za obrambo Žana Mahniča skupaj s policijo z zadnjimi močmi obvladuje migrantski val. “To sicer ne po svoji krivdi, saj so pripadniki odlično izurjeni, žal pa ne morejo opravljati svojih nalog tako, kot je določeno z Zakonom o obrambi in kot zveza NATO pričakuje od države, ker politika ne zagotovi finančnih sredstev, da bi naši vojaki imeli opremo, s katero bi lahko vse naloge izvrševali.” V srednjeročnem obrambnem programu je sicer načrtovanih 7600 pripadnikov stalne in 1500 pripadnikov rezervne sestave, poleg tega pa imamo vojaško strateško rezervo, ki je samo na papirju in mora v praksi še zaživeti.

Nacionalna garda bi predvsem služila v naravnih nesrečah
Kot še pravi poslanec Mahnič, predlagajo v SDS reformo rezervnega sestava vojske, ker ta očitno ne deluje tako, kot bi morala, saj se jih je od 700 pogodbenikov na poziv odzvalo le 60 odstotkov. Rezervna sestava bi po njihovem predlogu temeljila na prostovoljstvu, s tem pa bi ukinili obstoječe rezervne sestave in ustanovili nacionalno gardo z do 25 tisoč pripadniki, kjer bi vsako leto določili število ljudi, ki bi jih sprejeli. Ko bi opravili izbor, bi nato v juliju in avgustu opravili temeljno vojaško usposabljanje. Tisti, ki bi z nacionalno gardo sklenili pogodbo za 5 let, bi se vsako leto 10 do 15 dni urili v vojaških veščinah.

Po mnenju predlagateljev bi v nekaj letih lahko dosegli do 25 tisoč pripadnikov rezervne sestave. Nacionalna garda bi služila predvsem kot pomoč stalni sestavi, vpoklicana pa bi bila za varovanje meja in notranjega ozemlja ter kot pomoč v naravnih nesrečah.

Garda bi bila podrejena izključno Generalštabu SV, v zvezi z uporabo notranjega dela pa bi odločala minister za obrambo skupaj z ministrstvom za notranje zadeve. “V primeru naravnih nesreč pa bi bila lahko aktivirana na prošnjo župana, kjer bi se naravna nesreča zgodila,” je še dodal Mahnič, ki si prizadeva za plodno diskusijo glede njihovega predloga na odboru za obrambo, kjer bodo predloge predstavili tudi obrambnemu ministrstvu.

Grims: Avstrijci zavračajo migrante
Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter poslanec SDS Branko Grims je danes po seji komisije spregovoril o sklepih, ki jih je komisija sprejela glede poročila o štirih načrtih Vlade Republike Slovenije za reševanje migrantske krize. Po njegovih besedah je trenutek, v katerem bo Državni zbor opravil razpravo o migrantski krizi izjemno pomemben. “Od predvčerajšnjim Avstrija izvaja nadzor drugače kot doslej in ni več vrtiljaka z ilegalnimi migranti, ki se ga je igrala Slovenija, ko je pošiljala ene in iste ljudi na avstrijsko mejo toliko časa, da so jih sprejeli. Sedaj namreč Avstrijci dokončno zavrnejo del migrantov in ti ostanejo v Sloveniji, kar pa pomeni, da so se začeli migranti na območju Slovenije kopičiti,” je povedal predsednik KNOVS.

Bo Slovenija žrtev povratnega toka migrantov?
Po Grimsovih besedah bo, ko se bo pojavil in se že pojavlja, povratni tok migrantov, “bo to postala izjemno resna in za razvoj in varnost Slovenije izjemno obremenjujoča okoliščina.” Poslanec je ob tem še opozoril, da so Avstrijci zaostrili na meji tudi z ograjo ter vojsko in vojsko, tako je bo “praktično zaprta celotna meja s Slovenijo.” “Slovenija je v izjemno neprijetnem položaju, da bi se temu izognili sem že pred časom predlagal, da bi poskušali vstopiti v Višegrajsko skupino, zdaj tam nismo, po drugi strani pa smo iz nemško-avstrijskega območja Schengna s to potezo Avstrije praktično izločeni. Koliko časa bo to trajalo, pa ne vemo,” je bil jasen poslanec in predsednik komisije.

M. P.