fbpx

Najprej proti ograjam. Nato za tehnične ovire. Danes za ograjo. To je Cerar. Miro Cerar.

Foto: STA

Če se tok migrantov v Evropo ne bo zmanjšal, bo Slovenija okrepila nadzor na schengenski meji, tudi s tehničnimi ovirami, in če bo treba – tudi z ograjo, je na novinarski konferenci povedal predsednik vlade Miro Cerar.

Predsednik vlade je poudaril, da meje ne bodo zapirali, ampak bodo vzpostavili nadzor tam, “kjer je to nujno potrebno”, da bodo begunce usmerjali na določene vstopne točke.

Cerar sicer ugotavlja, da so se nekatere zaveze z mini vrha EU-Balkan, ki je v Bruslju potekal pred dobrim tednom dni, začele izpolnjevati. Tako so pri sodelovanju med Slovenijo in Hrvaško dosegli napredek, čeprav je Cerar pričakoval, da bo ta še večji.

Nadzor je nujen
Bolj se mu zdi zaskrbljujoče, da val migrantov, ki prihaja v Evropo, ne pojenja, na trenutke se celo povečuje. “Če nadzor ne bo kmalu učinkovito vzpostavljen in se bo nadaljeval velik val migracij, se lahko Slovenija kmalu sooči z neobvladljivim številom migrantov še posebej, če bosta Nemčija in Avstrija začeli ožiti njihovo sprejemanje,” je ocenil premier.

Poudaril je še, da Slovenija kot dvomilijonska država sprejema enako številko ljudi kot države, ki so od naše nekajkrat večje in imajo zato tudi toliko večje zmogljivosti. “Zato je napor, ki ga Slovenija vlaga v pomoč, še posebej spoštovanja vreden in dober zgled za to, kako udejanjamo evropske vrednote, človeške pravice, solidarnost in človeško dostojanstvo,” je prepričan predsednik vlade.

B. O., STA