fbpx

Cerar: Politiki so konji, ki imajo policiste za kmete

Foto: STA

Prvič po več kot enem letu vladanja se je ta teden zgodilo, da je bil predsednik vlade Miro Cerar odločen. Da ni bil njegov odgovor le: bomo premislili, bomo preučili in še druge izbrane besede, ki jih ima v svojem vokabularju. Policiste, ki so se odločili za stavko, je začel preprosto zmerjati: da je ogorčen in da preprosto niso le sramota za državo, ampak kar za celotno EU.

Zakaj se je odločil, da bo zmerjal policiste, ki ga dnevno varujejo, ni povsem jasno. Je pa policiste, ki so nas opozorili na povsem drugačne poglede Mira Cerarja, ko še ni bil predsednik vlade, s to izjavo še dodatno razjezil. “Kaj je Miro Cerar govoril o nas, policistih, preden mu je oblast zameglila um,” se je glasil dopis policista, ki smo ga prejeli v redakcijo.

”Z razočaranjem ugotavljam, da je vloga policista v Sloveniji razvrednotena”
Leta 2009 je objavil kolumno z naslovom Policisti in državljani, v kateri pa je njegov obraz povsem drugačen.

V njej ugotavlja, da je v Sloveniji vloga in ugled policije močno razvrednotena, saj se posamezniki na vladi in ministrstvu za notranje zadeve pretirano ukvarjajo z bojem za oblast: “Že več let z razočaranjem ugotavljam, da smo v Sloveniji močno razvrednotili vlogo in ugled policije. Pravzaprav se je ta negativen proces začel kmalu po osamosvojitvi Slovenije, ko so se vodilni posamezniki v vladi, na ministrstvu za notranje zadeve in v policiji pričeli pretirano ukvarjati z bojem za oblast ter tako pretežno zanemarili ali celo izdali svoje temeljno poslanstvo.”

”Če želimo živeti v bolj urejeni, bolj varni in nasploh bolj pravni državi, moramo namreč skupno storiti vse, da policija pridobi tisti ugled in zaupanje, ki si ga – tako verjamem – želi velika večina Slovencev, tako državljanov kot policistov samih.”

”Pogosto nismo ustrezno spoštljivi do policistov. Podcenjujemo jih, včasih se do njih vedemo celo nesramno. Tako ne bomo prišli nikamor.” Miro Cerar, 2009

”Politiki so konji, ki imajo policiste za kmete”
V zapisu močno hvali delo policistov in jih označi za neke vrste superljudi, saj morajo biti vedno pripravljeni na reakcijo, združevati morajo veliko različnih vrst različnih znanj in praktičnih sposobnosti, hkrati pa morajo imeti razvit občutek za etično ravnanje.

Krivi za nastanek te situacije pa so po njegovem mnenju prav vodilni v državi. ”Dokler naši politiki policijo in državljane štejejo za nekakšne kmete na šahovnici, na kateri se sami vidijo v bistveno višjih in pomembnejših vlogah (žal je med njimi največ konjev in tekačev, in skoraj nobene trdnjave, kraljice ali kralja), toliko časa situacija ne bo bistveno boljša,” je bil nekdaj kritičen Miro Cerar.

Preberite: Halo? Cerar zmerja policiste, da so sramota naše države

M. G.