Cerar že trese stolček Julijane Bizjak Mlakar, ona pa se ga trdno oklepa

Foto: STA

“Prva ministrica bom, ki bom razrešena zato, ker želim delati po zakonu,” se je danes zagovarjala kulturna ministrica Julijana Bizjak Mlakar. Premier Miro Cerar jo je na današnjem srečanju namreč prosil, naj odstopi, vendar ministrica tega ne bo storila. 

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar je po današnjem pogovoru s predsednikom vlade Mirom Cerarjem medijem sporočila, da bo prva ministrica, ki bo razrešena zato, ker želi delati po zakonu. Ministrica je namreč zaupanje premierja izgubila po tistem, ko ni izvrševala sklepov vlade v zvezi z idrijskim rudnikom.

Ministrica ni ubogala Cerarja
“Videti je, da bomo šli v parlament. Ženske, ki mislimo s svojo glavo in ne ubogamo moških, si je treba podrediti, da postanejo bolj ubogljive,” so prve besede vidno pretresene Bizjak Mlakarjeve po njenem pogovoru s Cerarjem.

Ministrica je naknadno pojasnila, da jo je premier pozval k odstopu, vendar tega ne bo storila. Cerar je napovedal, da bo ministrico počakal jutri. V kolikor ne odstopi, bo državnemu zboru predlagal njeno razrešitev.

Erjavec je skušal pomagati
Prvak DeSUS-a Karl Erjavec je za STA pojasnil, da je ministrico za kulturo iz vrst DeSUS-a Julijano Bizjak Mlakar podpiral ves čas od njene kandidature za to funkcijo. “V tej zadevi pa gre za relacijo med Cerarjem in ministrico. Skušal sem pomagati, a nisem uspel, razhajanja med njima so očitno prevelika,” je navedel Erjavec.

Ministrica iz vrst DeSUS-a se je v zadnjih mesecih večkrat znašla v središču pozornosti tako zaradi svojih izjav kot neomajnih stališč. Če se je zaradi nagovora v državnem zboru ob sprejemanju medijske novele, s katerim je na noge dvignila medije, uspešno izvila, pa jo utegne odnesti neizpolnjevanje sklepov vlade glede idrijskega rudnika.

N. K., STA