fbpx

Našega moralneža očitno nihče ne mara – na državniški obisk so ga v dveh letih povabili le Srbi

Miro Cerar, Karl Erjavec (foto: STA).

Odkar je dr. Miro Cerar predsednik Vlade Republike Slovenije, je bil poleg uradnih obiskov v institucijah, katerih članica je tudi Slovenija, zgolj na enem uradnem obisku v tujini, in sicer v Srbiji, doma pa je na uradnih obiskih gostil pet predsednikov tujih vlad, od tega so kar štirje predsedniki vlad z držav Balkana.

To, da naš predsednik vlade nerad potuje, bi bilo seveda popolnoma v redu, če ne bi bil predsednik vlade. Tako pa lahko po njegovih obiskih vidimo, koliko ga ceni svetovna politična javnost. Ne samo, da smo sami gostili zelo malo voditeljev, temveč je bil tudi Cerar v tujino povabljen le enkrat. Pa še to s strani srbskega kolega.

SDS zanima, zakaj tako malo obiskov
Poslanca SDS mag. Andreja Širclja je v pisnem poslanskem vprašanju, ki ga je sredi letošnjega novembra naslovil na Vlado Republike Slovenije, zanimalo, koliko uradnih obiskov je imel dr. Miro Cerar v funkciji predsednika slovenske vlade in koliko predsednikov tujih vlad je na uradnem obisku v Sloveniji gostil Cerar kot predsednik slovenske vlade.

Odgovorom, ki jih je poslanec dobil iz kabineta predsednika vlade, skoraj ne morete verjeti. Uvodoma so zapisali, da je bil Cerar v funkciji predsednika vlade na uradnem obisku pri predsedniku Evropske komisije, predsedniku Evropskega parlamenta in pri generalnem sekretarju zveze NATO. A to je zgolj mlatenje prazne slame, saj se vsak slovenski premier sestane s to trojico. Slovenija je namreč del Evropske unije in NATA, zato ti obiski niso stvar diplomacije, ampak nuje.

Cerarja očitno evropski voditelji ne jemljejo preveč resno. Do sedaj ga je na obisk povabil le srbski predsednik in nihče drug. Lahko bi rekli, da dajeta Cerarjeva nesposobnost voditi državo in Erjavčeva nesposobnost dobro voditi zunanjo politiko določene rezultate. A žal ne takšnih, kot bi si jih želeli. Za mednarodno skupnost postajamo malodane pozabljena ‘ruska’ enklava. Zgodil se je velik padec od leta 2008, ko smo vodili 500-milijonsko Evropsko unijo.

Gostili pa smo tudi veliko ‘pomembnih’ igralcev
Je pa Cerar nekaj več voditeljev povabil na obisk v Slovenijo. Pričakovali bi, da se bo povezal z evropskimi državami ali pa vsaj sestal z voditelji Avstrije in Višegrajske skupine. No, naš Miro ima drugačen pogled. Na obisk je povabil premierja Srbije, premierja Kosova, premierja Črne Gore in Premierja Albanije. Edini voditelj, ki ga je Cerar povabil na obisk in ki je bil vsaj približno povezan z EU, je bil premier Češke.

Morda pa ima Cerar drugačne načrte in mi tega še ne vemo. Če natančneje pogledamo, mora povabiti samo še premierje Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Makedonije, pa bo povabil vse voditelje nekdanjih jugoslovanskih republik. Morda pa sanja o ponovni združitvi nekdanje države, saj je bilo ja včasih vse bolje. No, pri Cerarju smo se že navadili, da nekaj govori, nekaj popolnoma drugega pa počne. Popolnoma možno je, da nihče drug ni hotel priti k nam na obisk.

Domet dr. Mira Cerarja v mednarodnih vodah je torej jasen – odkar je dr. Miro Cerar predsednik slovenske vlade, je bil poleg uradnih obiskov v institucijah, katerih članica je tudi Slovenija, zgolj na enem uradnem obisku v tujini. Vprašanje je, ali bo dr. Miro Cerar kot predsednik Vlade Republike Slovenije sploh kdaj odšel na uradni obisk v katero izmed srednjevropskih ali zahodnoevropskih držav in ali bo prišel kdaj čas za kak njegov uradni obisk izven Evrope. Glede na stanje te vlade in slovenske diplomacije je tak scenarij skoraj nemogoč.

Aleksander Rant