fbpx

Cerarjeva SMC ni več najmočnejša stranka na levici. Zdaj so glavni Židanovi.

Foto: STA

Prvič, odkar se je začel politični projekt SMC, se je zgodilo, da so stranko, ki jo je čez noč ustanovil Miro Cerar, prehiteli Socialni demokrati (SD). Podpora je v preteklem mesecu strankama sicer zrasla, a so socialni demokrati rasli hitreje.  Obe stranki pa zaostajata za SDS, ki je še vedno najbolj priljubljena stranka.

SDS bi volilo 16,8 odstotka volivcev, medtem ko bi Cerarjevo stranko volilo le 9,8 odstotka volivcev. Največja novost na strankarski razpredelnici je gotovo rast priljubljenosti SD, ki je do sedaj beležila nizko, a stabilno podporo. Cerarjevo stranko so prehiteli za odstotek – torej imajo Židanovi 10,8-odstotno podporo.

Združeno levico bi volilo 8,7 odstotka volivcev. Po zadnji raziskavi bi se v parlament uvrstila tudi NSi s 4,1 odstotka podpore. Za DeSUS bi volilo 3,5 odstotka volicev, a se s 3,5 odstotkov podpore ne bi uvrstil v Državni zbor. Raste število volivcev, ki se volitev ne bi udeležili.

Nezadovoljstvo nad Cerarjevo vlado
V anketi, ki jo je za Televizijo Slovenija in Dnevnik opravila agencija Ninamedia, sta kar dve tretjini volivcev delo vlade Mira Cerarja opredelili kot neuspešno. Z delom vlade je zadovoljnih le 29,5 odstotkov vprašanih volivcev. V telefonski anketi je sicer sodelovalo 700 vprašanih.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je izvedla agencija Ninamedia, sicer ni zajela strank, ki so očitno v ustanavljanju. Vemo, da je stranko napovedal Aleš Primc, napovedan pa je tudi nov poskus vzpostavitve klasične liberalne stranke.

Ž. K.