fbpx

Interni dokumenti EU: Katastrofalen padec priljubljenosti Združene levice

Vir: STA

Slovenija spreminja svoje politične preference, vsaj tako kažejo interni dokumenti Evropskega parlamenta. Po dolgem času beležijo premik volilnega telesa v desno. Na mnenje volivcev najbrž v veliki meri vpliva migrantska kriza, izguba podpore vlade Mira Cerarja pa je verjetno posledica številnih korupcijskih afer. Trend rasti “desnih” strank je opaziti tudi drugod po Evropi. 

Izmed vseh strank največji porast beleži opozicijska SDS, ki z naskokom vodi pred ostalimi političnimi strankami. Od sredine prejšnjega leta skorajda ni zabeležila padca v priljubljenosti. Zmagovalka prejšnjih volitev SMC se je SDS približala le enkrat, in sicer oktobra 2015, od takrat naprej pa je beležila skorajda neprestan padec priljubljenosti.

Na desnem političnem polu preseneča stagniranje priljubljenosti Nove Slovenije, ki od sredine poletja preteklega leta pri volivcih ni uspela pridobiti dodatnih političnih točk, kljub temu da migrantska kriza predstavlja ugoden teren za mobilizacijo konservativnega dela njihove volilne baze. Podpora, ki jo beležijo v tem trenutku, ne zadošča za vstop v državni zbor.

 

Anketa, ki jo približno na mesec dni ustvarja Ninamedia, sicer ne beleži nekaterih napovedanih strank na desnici. Stranko je napovedal Aleš Primc, ki mu nekatere raziskave že napovedujejo prestop parlamentarnega praga, napovedana pa je tudi še ena liberalna stranka, ki je raziskave še niso zajele.

Strm padec priljubljenosti ZL
Na levem političnem polu Socialni demokrati beležijo stabilno podporo, a večjo kot na zadnjih volitvah, s strmim padcem priljubljenosti pa se sooča Združena levica, ki se ji je priljubljenost prepolovila. V primeru, da bi bile volitve razpisane danes, v parlamentu ne bi bilo več razpadlega Zavezništva Alenke Bratušek in Desusa.

Evropa: V Nemčiji podvojitev podpore antiemigrantski stranki AfD
V Nemčiji stranka Angele Merkel, CDU, beleži spremenljivo podporo, a generalni trend kaže, da Merklova podporo počasi, a vztrajno izgublja. Po drugi strani je stranka Alternativa za Nemčijo več kot podvojila svojo priljubljenost. V tem trenutku ji zaupa okoli 11 odstotkov Nemcev, medtem ko CDU beleži okoli 32 odstotkov podpore.

   • Pri južnih sosednih Hrvatih se razmere na političnem parketu niso bistveno spremenile, opaziti pa je rahel porast podpore domoljubni koaliciji, medtem ko Socialnim demokratom podpora pada. Padec podpore beleži tudi stranka Most.
   • V Grčiji sta še vedno najbolj priljubljeni socialistična Siriza in Nova Demokracija (članica evropske Ljudske stranke), čeprav v zadnjih mesecih obe izgubljata na priljubljenosti (Siriza sicer hitreje kot Nova Demokracija).
   • Na Madžarskem je še vedno trdno v sedlu Orbanova stranka Fidezs, ki ima eno najmočnejših podpor v regiji. Podpira jo kar 46 odstotkov volivcev, drugouvrščeni Jobbik ima podporo 20 odstotkov Madžarov.
   • V Avstriji kljub migrantski krizi ne beležijo večjih političnih pretresov. Največja stranka FPÖ (svobodnjaki) beleži stabilno podporo, prav tako ÖVP (avstrijska ljudska stranka).
   • Na Poljskem ima največjo podporo stranka Zakon in pravica, sledi ji Moderna stranka.

   Žiga Korsika