Cerarjevi ministri pojasnjujejo “špricanje” sej državnega zbora. Poglejte, čigavi izgovori so najbolj bizarni.

Foto: STA

Cerarjevi ministri, ki “špricajo” seje državnega zbora, svojo odsotnost opravičujejo različno. Vesna Györkös Žnidar je imela “službene obveznosti”, ministra Dušan Mramor in Dejan Židan imata težave pri štetju odsotnosti, Karl Erjavec pa ima ogromno obveznosti v tujini. 

Minister Dejan Židan je na rednih sejah državnega zbora manjkal štirikrat. Njegovi tiskovni predstavniki sicer zatrjujejo, da je bil minister od septembra 2015 prisoten na vseh sejah in je odgovarjal na poslanska vprašanja. Nihče jih sicer ni vprašal, kaj se je dogajalo šele od septembra naprej, temveč nas je zanimal podatek za čas njegovega ministrovanja. Ampak tudi njihove navedbe, ki naj bi veljale od septembra naprej, ne držijo. Nazadnje je minister svojo odsotnost opravičil decembra 2015 in se tako ognil poslanskim vprašanjem. Prilagamo zapisnik seje z dne 14. 12. 2015.

Evidenca zapisa seje dne 14.12.2015

Evidenca zapisa seje z dne 14. 12. 2015

Mramor je bil le na pol odsoten
Minister Dušan Mramor je bil po zatrjevanju njegove službe za odnose z javnostmi v celoti odsoten na dveh sejah DZ, v enem primeru zaradi mednarodnih obveznosti in v drugem zaradi letnega dopusta. V dveh primerih naj bi šlo le za delno odsotnost, saj se je minister zaradi službene poti v tujini seji pridružil naknadno. “Odsotnost ministra je bila predhodno ustrezno opravičena vodstvu državnega zbora,” so pojasnili na finančnem ministrstvu.

Kot smo že poročali, je minister Mramor na rednih sejah državnega zbora manjkal štirikrat. Objavljamo zapise rednih sej, na katerih je Dušan Mramor opravičil svojo odsotnost.

Györkös Žnidarjeva in Erjavec imata “službene obveznosti”
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je bila na rednih sejah Državnega zbora pretežno odsotna zaradi neodložljivih službenih obveznosti, so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve.

Rekorder v “špricanju” sej Karl Erjavec pa je bil odsoten večinoma zaradi različnih uradnih obiskov, po enkrat pa zaradi letnega dopusta in bolezni. Vse skupaj je bil odsoten desetkrat, za vsak izostanek posebej pa imajo na ministrstvu za zunanje zadeve – za spremembo od drugih – evidentirano, kje je Erjavec tisti dan bil.

Zgoraj navedeni izostanki seveda veljajo za tiste dni, ko so se ministri opravičili. Primeri, ko se poslanci oziroma ministri niti ne opravičijo niti niso prisotni na sejah državnega zbora, niso zabeleženi. Redne seje DZ sicer praviloma potekajo enkrat mesečno, datumi zanje so vnaprej znani za celo leto. Kljub temu pa so nekateri ministri vlade Mira Cerarja bolj iznajdljivi pri iskanju izgovorov za “špricanje” kot drugi. Nekateri očitno pozabljajo, da so se sploh opravičili in manjkali, posledično pa jim ni bilo potrebno odgovarjati na vprašanja poslancev.

Nina Knapič