To je minister, ki najbolj “šprica” seje državnega zbora

Foto: STA

Med slovenskimi ministri je Karel Erjavec rekorder z največ “opravičenimi urami” na sejah Državnega zbora. Manjkal je kar na desetih sejah od 14 sklicev državnega zbora v tem mandatu. 

Seje državnega zbora potekajo praviloma enkrat mesečno in so znane v naprej za celo leto. Kljub temu številni ministri vlade Mira Cerarja najdejo izgovore, da jim ni potrebno odgovarjati na vprašanja poslancev. Rekorder med ministri, ki so od začetka mandata trenutnega sklica DZ največkrat manjkali na sejah, je zunanji minister Karel Erjavec, ki je bil odsoten kar desetkrat. Šestkrat je manjkala ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, po štirikrat pa sta manjkala Dejan Židan in Dušan Mramor.

Ministri bi sicer na sejah morali odgovarjati na poslanska vprašanja in reševati aktualno problematiko, ki jo poslanci izpostavijo.

Ministri so na plenarnem zasedanju Državnega zbora lahko opravičeno odsotni le, če imajo zelo pomembne domače ali mednarodne obveznosti. Minister za zunanje zadeve ima sicer ta privilegij, da lahko vsak izostanek opraviči z vsakim odprtjem vaške gostilne v tujini.

Največ jih je manjkalo na aprilski seji DZ
Že zadnjič smo poročali o zgodovinsko nizki udeležbi na 14. redni seji Državnega zbora, kjer je manjkalo kar sedem ministrov. Vlada Mira Cerarja jemlje svoje delo očitno zelo neresno, saj bi morali ministri prisostvovati seji in odgovarjati na poslanska vprašanja. Takšen odnos je tako zmotil opozicijo, da se je debata razvnela že pred uradnim začetkom postavljanja poslanskih vprašanj. Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je predsednika vlade okrcal, da njegovi ministri neopravičeno manjkajo, minister Goran Klemenčič pa se je raje, kot pa da bi odgovarjal na vprašanja poslancev, šel mednarodni turizem na račun davkoplačevalcev; šel je na odprtje zaporov kazenskega sodišča v Haagu.

Vprašanja o razlogih za tolikšno odsotnost smo poslali vsem štirim ministrom, ki ure v državnem zboru največkrat “prešpricajo”. Na odgovore še čakamo.

M. P.